Utmärkt honung prisas

Alva Rinaldo, Madeleine Morey, Tova Pernu och Maria Westberg hade fullt upp med att bedöma och utse den godaste honungen. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

​Marie Bjernegård från Västerlöfsta biodlarförening har länets godaste honung. Det stod klart efter lördagens bedömning på Uppsala yrkesgymnasium i Ekeby.

– Är det sant? Vad glad jag blir, det hade jag inte förväntat mig, säger Marie Bjernegård, som bor i Harbo och är inne på sitt fjärde år som biodlare.

Tävlingen Årets godaste honung arrangeras av de lokala biodlarföreningarna i Uppland. Lokalföreningarna turas om att arrangera tävlingen och i år var turen kommen till Uppsala Biodlareförening.

– Varje lokalförening tävlar med de två bästa burkarna från sina medlemmar, säger Katarina Fehler, ordförande i honungsbedömningskommittén.

Eleverna som medverkade i juryn går restaurang- och livsmedelsprogrammet respektive naturbruksprogrammet. Det innebar Alva Rinaldo, Madeleine Morey, Tova Pernu och läraren Maria Westberg hade en söt men svår uppgift när honungens smak, konsistens och doft skulle betygsättas.

Honung kan ha många olika smaker både beroende på från vilka växter bina samlar in nektar och hur honungen hanteras av biodlaren. Enkelt kan sägas att bina står för smaken medan biodlaren står för konsistensen.

Exempel på ord som beskriver smaken på honung är bland annat blommig, syrlig, kryddig och frisk. Detta enligt Jessica Ahnén och Sofia Strand, Sensorisk analys på sorthonung, Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet 2015.

Beskrivning av bland annat smak enades också juryn om och efter en noggrann genomgång blev det alltså Marie Bjernegårds honung som föll juryn bäst i smaken.

Juryns motivering, eller snarare motiveringar, lyder: ”Det här är honung för oss, det är så här honung ska smaka! Balanserad, söt och god. Lite fruktig och med lång eftersmak. Bra konsistens, mjuk och krämig, inte för lös. Doften är mild, lite bivax, men inte för mycket. Som om man är i skogen.”

– Utnämningen är klar, men priset delar vi ut på distriktets årsmöte 10 februari, säger Katarina Fehler.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta: Honungsarbete 

Det viktigaste i arbetet med honung, och för konsumenten, är att inte värma den över 40 grader. Vid högre temperaturer börjar aktiva ämnen som olika enzymer att förstöras. En försiktig uppvärmning däremot gör det möjligt att hälla honungen i konsumentförpackningar.

Det finns olika begrepp och etiketter på honung. Det är enbart det som inte har några tillsatser, exempelvis fruktsocker eller smakämnen, som får kallas honung. Ursprunget ska till 100 procent komma från blommornas nektar eller från honungsdagg.

Källa: Svenska bin