Distriktets skarpaste hjärnor gör upp

Textstorlek:

LÄNET Om några veckor står det klart vilket lag som ska representera distriktet i finalen av Hjärnkoll, SPF Seniorernas rikstäckande kunskapstävling. Intresset bland de lokala föreningarna i länet har varit stort. Rekordmånga lag har deltagit i kvalificeringstävlingarna. 

Viskande överläggningar. Koncentration. Fokus. Mycket står på spel när SPF Seniorerna Uppsala län har samlats för den första etappen i den årliga frågetävlingen Hjärnkoll.

Av tio tremannalag ska fyra bort, medan resterande lag går vidare till semifinal. Kampen avgörs i en lokal på Träffpunkt Storgatan 11 i Uppsala.

Tävlingsgeneral är Öregrundsbon Göran Pilström, verksamhetsledare för distriktets friskvårdskommitté, som står bakom arrangemanget.

– Antalet anmälda föreningar ökar för varje år. Det är kul och hjärngympa är viktigt. I år är det 18 av distriktets sammanlagt 33 föreningar som gör upp i två kvalificeringsheat, berättar Göran Pilström, som har konstruerat tävlingsfrågorna under flera år.

– Jag har alltid gillat frågesport, ända sedan jag gick i gymnasiet. Men visst tar det sin tid att hitta på frågor i olika ämnen. Jag brukar kolla upp svaret på tre olika håll för att undvika slamkrypare.

Varje omgång omfattar 16 frågor där rätt svar ger en poäng.

En minut. Så lång, eller kort, tid har lagen på sig att klura ut och skriva ner ett svar på papperstalongen framför sig. När lapparna samlats in talar Göran Pilström om svaret varpå lagen tilldelas en pinne eller ett streck i poängprotokollet. Flest meriter i sammanhanget har SPF Norunda, som har nått bronsplatsen i riksfinalen två gånger.

– Det är rekord i distriktet, upplyser Alf G Lindström, som ingått i laget i nio-tio år.

I dag har han tillsammans med sina medtävlare; Anita Tynelius och Christian Holmbäck, siktet inställt på avancemang.

– Och det hjälper inte att vara nervös. Det här är ett lotteri där det gäller att ha tur med frågorna, menar Alf G Lindström, vars favoritämne är gamla mått.

Man kan det man kan, resonerar han, och lägger ingen extra tid på förberedelser. Men en grej har han ändå kollat upp.

– Det var en fråga om Upplands landskapsdjur tidigare så jag tog reda på vilken landskapsmossa vi har. Aspfjädermossa heter den.

Nu dök frågan dessvärre inte upp på tävlingen, men det gjorde andra svårknäckta nötter. Flera av lagen gick till exempel bet på frågan om herpetofobi, som betyder rädsla för ormar, och många hade för stunden glömt att Lars Kepler är författaren till Kaninjägaren.

I tisdagens semifinal gallrades ytterligare sex lag bort från tävlingen. Kvalificerade sig till finalen den 6 mars gjorde; Sunnersta, Rospiggen, Träffpunkten 1, Björken 1, Laxen 1 och Norunda.

Segraren där får representera distriktet och försvara dess ära i riksfinalen som avgörs i höst.

Malena Olsson

 

Fakta Uppsala läns distrikt

SPF Seniorerna Uppsala län är en ideell, partipolitisk och religiöst obunden intresseorganisation för pensionärer. Distriktet omfattar 33 föreningar med cirka 10 000 medlemmar.

SPF Seniorerna bildades år 1939 under namnet Sveriges Folkpensionärers Riksförbund och bestod då främst av kommunister och syndikalister.

Förbundet har i dag cirka 265 000 medlemmar i 27 distrikt och cirka 800 föreningar runt om i landet.

Källa: SPF Seniorerna