Grönt och fantasifullt präglar årets växttrender

Textstorlek:

​Enligt Blomsterfrämjandet kommer årets växttrender bland annat att präglas av gröna växter och fantasifulla växtkombinationer i avskalade miljöer.

Gröna växter skapar lugn och de är otroligt populära år 2018 skriver Blomsterfrämjandet. Gärna stort, lummigt och frodigt.

Många av de gröna växterna är utmärkta luftrenare som förbättrar kvalitén på inomhusluften. Att fokusera på hälsan är alltid rätt så grönt vid datorn och i sovrummet är givna val.

Även suckulenter seglar upp på popularitetslistan och vi kan förvänta oss mer tjockbladiga växter. Elfantöra, ormbunkar, ampelliljor, doftpelargon och monstera är några av de populära i år.

Att förstå historien bakom växterna blir allt viktigare och vi vill veta hur det kom sig att den 100-åriga pelargonen har kunnat klara sig så många generationer.

Ett annat tecken på att det är viktigt för konsumenter att välja med samvetet är den nya ursprungsmärkningen.

Märket berättar för kunden att växten är odlad under goda arbetsförhållanden och det är en miljömässigt trygg produktion.

Intresset ökar även för andra klassiska mormorsväxter som exempelvis kornettblomma, saintpaulia och begonia. De blommiga krukväxterna placeras med fördel i avskalade och råa miljöer.

Samplanteringar och oväntade växtkombinationer är annat som får ta plats.

Enligt Blomsterfrämjandet finns växtinnovationer som visar på nya möjligheter. TomTato, plantan som både är en tomat och en potatisplanta och blommor som bjuder på magiska färgkombinationer, begoniasorter som doftar och pelargoner som blommar hela sommaren trots regn.

Färgglada tulpanbuketter mot blommiga tapeter eller tulpaner tillsammans med färgade och blommande växter fungerar också utmärkt.

En tydlig trend är också att det inte behöver vara så snyggt. I trädgården ser vi kantigt och svart, upcykling och recykling och växter som placeras där det passar. Kanske i en ampel under trädet på gatan eller i en gammal plastburk på trappen.

Balkonglådan får åter liv även om den är grå eller smutsigt vit. Vi odlar för att det är trivsamt och för att vi mår bra av det, inte för att det ska vara snyggt att titta på.

Tåliga utplanteringsväxter som tagetes, pelargon, småpetunia, snötörel, femtunga, trädgårdsverbena och begonia kan blandas hur som helst, det finns inget rätt eller fel. Gärna tillsammans med chili, tomat, aubergine och kryddväxter.

Med andra ord är allt tillåtet.

Rose-Marie Eriksson