”Hela Alunda andas positivt”

Textstorlek:

ALUNDA I Alunda centrum råder en uppsluppen stämning.

Det är fredagsförmiddag och solen strålar från en klarblå februarihimmel. Upplands Nyheter gör nedslag i en växande bygd där ett aktivt utvecklingsarbete bedrivs.

Alundas mest färgglada butik, enligt ägaren själv, ligger på Hantverkarvägen 1. För snart ett år sedan tog Sophie Borg över affären där garn samsas med secondhandprylar. Krumelur är namnet numera.

Tanken var från början att skippa loppisdelen helt, men då kunderna ville annat ändrades planerna.

–Nyligen fick Sophie även klartecken från kommunen att starta en tatueringsstudio i en av lokalerna. En webbshop för garnerna är också under uppbyggnad.

Hon kommer ursprungligen från Vallentuna och hamnade i Alunda på grund av sambon som är uppvuxen i trakten.

– Jag älskar det här stället och så är det nära till Uppsala, säger Sophie och hejar bekant på en kund som kliver in genom dörren.

Det är Roland Valtin, även känd som ”Mr Eko”, som har vägarna förbi och kommer in för en pratstund.

– Alunda är en liten oas. Det är bra och lugnt här, än så länge. Men man vet aldrig, du vet ju hur det är runt om i Sverige. Allt kan hända, menar Roland.

Gångtunneln under väg 288 leder oss till ortens samlade serviceutbud. Längs Centrumvägen ligger bland annat matvarubutik, apotek, bageri, fotohandlare, tandläkare och presentaffär.

Ulrika Gramer, inflyttad från Örbyhus för tretton år sedan, är nöjd med vad som finns i serviceväg. Hon skulle dock önska mer av både evenemang och aktiviteter.

– Det finns inte så mycket att göra. Nu har jag barn som spelar innebandy så vi är en del i Olandshallen på helgerna, säger Ulrika.

Klockan är strax efter lunchtid och utanför det lokala bageriet har ett gäng damer och herrar stannat till. Det är ”antikrundan”, som de kallar sig, som precis har avverkat den dagliga promenaden.

– Vi går tre och en halv kilometer varje dag och löser all världens problem längs vägen. För tillfället pratar vi mycket om OS. På fredagar är det belöningsdags, då avslutar vi med kaffe och bakelse på konditori, myser Christer Burlin, en av deltagarna.

Gruppen har traskat många mil sedan de började sina vandringar för fem–sex år sedan.

– Vi går för att doktorn har sagt det. Det är för motionens skull men även för det sociala umgänget, klargör Lars Wahlund.

Runt påsk förra året öppnade en blomsteraffär i Swedbanks gamla lokaler. På senhösten bommade den igen. Det var Joakim och Leonora Sannagård som hade hoppats på ett spirande intresse bland byborna.

– Det gick inte tyvärr, säger Joakim, som är utbildad trädgårdsmästare och som för ett år sedan tog över chefsredaktörsstolen för tidningen Allt om hobby.

I dag används lokalerna till tidningsproduktion fullt ut. Något som snart också kommer att synas i skyltfönstret, lovar han.

– Det är tråkigt om gatan dör. Man vill se till att bygden lever.

Det skriver även Yngve Jordeby, ordförande i Alunda utvecklingsgrupp och vice ordförande i företagarföreningen, under på. Han, som har varit engagerad i det lokala utvecklingsarbetet i många år, vet att orten mår bättre än på länge.

– Hela Alunda andas positivt. Invånarantalet har ökad med 50–100 personer de senaste sex åren och framöver räknar vi med en ökning på 200 per år, säger Yngve och framhåller flera faktorer som bidragande till den intensiva inflyttningen.

Han nämner närheten till Stockholm och Mälarregionen med nya väg 288, täta bussförbindelser med Uppsala och det rika föreningslivet som några exempel.

Men visst finns det skavanker också, medger han, som måste åtgärdas för att locka hit folk och få dem att stanna.

Högst på prioriteringslistan står nya lokaler till vårdcentralen, som är för trångbodd.

– Det är otroligt angeläget och vi har jobbat länge med frågan. Nu hoppas vi på politikerna, säger Yngve Jordeby, som ser en ljus framtid för Alunda.

Malena Olsson