Gårdsmejeri laddar för ostfestival

Ramon och Marih Jonsson driver Skogsbackens ost och Salnecke slottskafé i Örsundsbro. I helgen deltar de i ostfestivalen i Stockholm. Foto: Rose-Marie Eriksson/Arkiv
Textstorlek:

LÄNET I helgen, den 16–18 februari, är det dags för Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. 
En av landets utställare är Marih och Ramon Jonsson som driver Skogsbackens ost utanför Örsundsbro.

– Vi har varit med förr och det är en stor festival där både gårdsproducenter och industri deltar, säger Marih Jonsson under ett telefonsamtal.

Skogsbackens ost är det enda gårdsmejeri som deltar från Uppsala län, och Marih berättar att det finns knappt 150 gårdsproducenter av mejeriprodukter i landet.

– Det kan jämföras med Frankrike som har runt 40 000 gårdsmejerier som tillverkar ost.

Precis som tidigare år bjuder ostfestivalen bland annat på provsmakningar, seminarier och försäljning av ostar i olika smaker, dofter, former och konsistenser.

Utställarna kan också få sina ostar bedömda och chans till medaljer och utmärkelser. Tävlingen har fyra klasser – festivalens mest innovativa ost, svenska klassiker, festivalens godaste ost – publikens val samt ostfestivalens medaljtävling.

– Jag har anmält mig till tävlingar med två av våra ostar, Don Ramon och en blåmögelost, säger Marih Jonsson.

Don Ramon är en krämig hårdost som lagrats i tio månader i jordkällare samt en blåmögelost som i konsistens påminner om roquefort eller i moget tillstånd som gorgonzola.

Skogsbacken Blå vann för övrigt en bronsmedalj i SM i Mathantverk 2012.

Skogsbackens ost har större sortiment än så, och man tillverkar ett tiotal olika sorters ostar samt smör.

– I lördags öppnade vi åter kafé och ostbutiken i Salnecke och nu har vi öppet tisdag–söndag hela året, säger Marih och fortsätter:

– Eldrimner kommer att ha en mathantverksdag hos oss 22 februari, och det blir en speciell dag på Salnecke slottskafé. Den som är intresserad kan anmäla sig på Eldrimners hemsida.

Syftet med de nya mathantverksdagarna är att skapa en mötesplats mellan mathantverkare och råvaruproducenter.

Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev 2005 nationellt resurscentrum för mathantverk. Detta för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk.

Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta Gårdsmejeri 

Skogsbackens ost startade sin verksamhet i april 2010. Osttillverkningen bedriver Marih och Ramon Jonsson hemma på gården i Fittja utanför Örsundsbro. Här tillverkar de cirka fem ton ost per år vilket kräver cirka 50 000 liter mjölk. Den ekologiska mjölken hämtas från Folsberga mjölkgård utanför Enköping. Förutom ostar tillverkar man även smör.

Sedan förra året sker försäljningen i Salnecke slottscafé och ostbutik som ligger i en ombyggd ladugård vid Salnecke slott i Örsundbro.

Källa: Skogsbackens ost