Miljoner till föreningslivet

Almtuna IS toppar listan över föreningar som sålde mest lotter förra året. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

LÄNET Drygt 4 miljoner kronor. Så mycket delar Folkspel ut till föreningar i länet som har sålt Bingolotter och Sverigelotter under 2017. Mest får Almtuna IS som sålde lotter för 750 000 kronor under förra året.

Totalt sålde Uppsala läns föreningar lotter för över 12 miljoner kronor under förra året. Nu får de alla ta del av överskottet då sammanlagt 4,3 kronor betalas ut till föreningarna.

Varje år delar Folkspel, föreningslivets eget spelbolag, ut överskottet från försäljningen av Bingolotter och Sverigelotter till svenskt föreningsliv.

I år delar man ut totalt hela 164 miljoner kronor till över 9 000 föreningar som har sålt lotter runt om i landet.

– Det känns alltid jätteroligt att få dela ut ett välförtjänt och välbehövligt tillskott till föreningslivet. I dag säljer så många som var tredje idrottsklubb och nästan var fjärde förening, våra lotter. Alla dessa föreningar får nu ta del av överskottet från 2017 års försäljning, säger Hans Sahlin, VD för Folkspel, i ett pressmeddelande.

Det finns inga privata vinstintressen eftersom Folkspel ägs av Sveriges föreningsliv. Allt överskott från lottförsäljningen går direkt tillbaka till föreningslivet. Och för flera föreningar har det blivit den största inkomstkällan.

– Fritidsaktiviteter kostar, både för föräldrar, föreningar och lag. Vårt mål är att generera så myc-ket pengar som möjligt till svenskt föreningsliv, fortsätter Hans Sahlin.

Följande tio föreningar sålde bäst i Uppsala län under 2017:

Almtuna IS 750 000 kronor, Heby AIF Fotboll 526 000, Gamla Upsala SK 591 000, Vaksala SK 475 000, SK Tirfing (Skutskär) 377 000, Uppsala FC, PRO Håbo, Enköpings Sk/hockey, Storvreta IBK och SHK Hockey.

 Malena Olsson