Moppegäng på stadens gator

Textstorlek:

UPPSALA Nära 90 stycken smattrande veteranmopeder anslöt i årets upplaga av Vintervurpan. Ett arrangemang som Automobilhistoriska klubben, Upplandssektionen svarar för, anförd av Ove Carlsson.

”Än slank han dit, än slank han hit och än slank han ner i diket!” Så dramatiskt blev det aldrig under förra lördagens Vintervurpa i Uppsala. Dessa friskusar med sina gamla plåtmopeder på två hjul räds varken snö eller kyla eller bara vanligt trist väder. För dem är det ändå busroligt att mitt i vintern lufta och rasta sin ungdoms längtan som när man ”fyllde moppe” för mycket länge sedan. Numer främst äldre gubbar.

Glädjande nog sågs också några ur den yngre generationen av båda könen som var roade av att köra gammelmoppe, även denna tid på året. De anammade devisen: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Full fart var det som gällde!

Dessa veteranmopeder saknar all modern elektronik så ”programvaran” består endast av äkta tvåtaktsbensin, alltså något mått olja per liter bensin.

Så här förklarar sakkunskapen, mopedgurun Claes Johansson, de käcka huvudbonaderna som satt stadigt på Vintervurpans deltagare denna dag:

– Vurpollon (äggskal, potthjälm, störtkruka). Muntert utformad hjälm i vit papp eller plast med nederdel i läder. Vanlig modell är den Svemo-godkända TT-hjälmen. Uttrycket är stockholmskt och syftar inte på ekträdets frukter.

Samtliga mopedentusiaster hade sina vurpollon väl förankrade lagenligt på huvudet. Och några vurpor rapporterades heller inte in.

Två deltagare som hade tagit till sig instruktionerna inför sin mopeddebut på Vintervurpan var unga Lisa Gelotte på sin Husqvarna 63:a och Sten Berglind som styrde sin Crescent 2000 skoter från början av 1960-talet.

De har just tagit en kort rastpaus innan moppefärden fortsätter runt omgivningarna på stadens gator och till flanörernas munterhet.

– Det här är jätteroligt med mycket folk som ler och skrattar längs vår färdväg. Och ibland kan man gasa på ordentligt, säger 24-åriga Lisa Gelotte och tillägger:

– Jag är yngsta deltagaren idag, men det vore kul om fler tjejer kom med och körde gammelmoppe, säger Lisa och vrider på gashandtaget lite extra.

Den andra debutanten Sten Berglind ler med hela ansiktet och säger:

– Känner mig som 15 år från första gaspådraget och det kommer att sitta i hela dagen. Nostalgiluft är föryngrande, och kul att träffa alla dessa vitala ungdomar, runt 50-60 år, som är ute och luftar sina ekipage. Fantastiskt trevligt, säger Sten om dagens upplevelse.

Gunnar Flodén