Ny ägare av anrik biosalong

Bio Storbrunn lever vidare i ny regi och nytt utseende i höst. Foto: Malena Olsson/arkiv
Textstorlek:

ÖSTHAMMAR I höst öppnar Bio Storbrunn med ny ägare. Björn Biografer tar över verksamheten från föreningen IOGT-NTO, som har drivit den anrika bion i Östhammar i ett sekel.

I nära 100 år har film visats i lokalerna på Klockstapelsgatan 2 i Östhammar. När ombyggnaden av huset är klart kan Storbrunn fortsätta förknippas med magiska filmupplevelser. Men då i ny regi.

Hösten 2018 tar Björn Biografer, en av Sveriges största privatägare av biografer, över verksamheten. Företaget ägs av Björn Wallgren och har runt 40 anställda med biografer i Tierp, Sandviken, Vansbro, Gagnef, Hofors, Ludvika, Falun och Rättvik.

Björn Wallgren planerar att köra omkring 300 föreställningar per år på Bio Storbrunn, sommar som vinter och både på vardagkvällar och helger.

– Det känns riktigt roligt att det kommer en aktör som vill fortsätta traditionen med biovisning på Bio Storbrunn och som dessutom blir ett välkommet och viktigt komplement till konceptet Kulturhus Storbrunn, säger Jonas Lennström (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Östhammars kommun, i ett pressmeddelande.

Det kommer även att vara möjligt att göra en platsbokning och betala ett biografbesök via webben. Satsningen innebär ett antal nya arbetstillfällen i Östhammar.

Björn Wallgren ser stora fördelar med att samla många aktörer under ett tak, så som kulturhuset Storbrunn är tänkt att fungera.

– Det är en stor satsning som görs och jag hoppas att den kommer att slå väl ut, säger Björn Wallgren.

IOGT-NTO i Östhammar lämnar nu alltså över rodret efter nästan ett sekel.

– Det är både på gott och ont. Men vi kommer inte att sluta helt med bion, förklarar föreningens ordförande Hans Norberg, och berättar att de kommer finnas med i bakgrunden ett tag framöver.

– Björn tar över den operativa delen men vi är med och supportrar i några år. Så det är inte definitivt slut för vår del.

Malena Olsson

 

Fakta Bioföretag 

Björn Biografer bildades 1926 av Gunnar Wallgren (Björns farfar). Björn tog över verksamheten 1977 och namnet Björn Biografer bildades.

Första biografen upprättades av Gunnar i Hofors med namnet Palladium. Han kom till Hofors med en cirkus som gick i konkurs i samma veva. Gunnar byggde då upp Palladium med hjälp av dessa cirkusartister.

Källa: Björn Biografer