Ny lekfull bok av Flodén

Författaren Gunnar Flodén ger ut en leksaksbok som kan läsas av både liten och stor. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

​Gunnar Flodén, Uppsala, är en flitig författare som främst är känd för sina motornostalgiska böcker. Nu ger han ut sin tolfte bok och Farfars ”buskuliga” leksakslåda kan läsas av både barn och vuxna.

Gunnar Flodén kallar sig för bakåtsträvande nostalgiker och detta främst med tanke på intresset för allt motordrivet som rullar.

I sin förra bok ”En sån hade jag också…” grävde han fram dåtidens leksaker, dess historia och personerna bakom. Något som gav idén till den nya boken.

Farfars leksakslåda – en bildberättelse om jakten på den försvunna racerbilen – har ingen åldersgräns.

Berättelsen utgår från just farfars leksakslåda där bland annat ridhästen Tony Galento, flygplanet Propeller-Bella, polisen Bosse Byling och och apan Abel Becker ryms. De hjälper också till i leksaksjakten efter farfars silverfärgade Schucobil.

En kunnig liten Hubbe humla dyker också upp med jämna mellanrum och rapporterar fakta om vissa leksaker.

Boken innehåller inga textmängder med tanke på att den även riktar sig till barn.

– Tanken är att en vuxen visar och berättar tillsammans med barnen, och säkert kommer den att väcka egna minnen och historier från barndomen, säger Gunnar Flodén och fortsätter:

– Förr fick man leksaker när man fyllde år och till jul, och man vårdade sina leksaker och tog hand om dem.

Boken är rikt illustrerad med leksaksbilder och språket är också anpassat för barn, berättat av farfar Flodén som även är morfar.

– Jag har tre döttrar och två söner, men nu blev det farfar som berättar, säger författaren som har åtta barnbarn och ett nionde på väg.

På bokens baksida berättar Gunnar Flodén kort om hur hans motorintresse föddes redan för 70 år sedan. Två år gammal satt han bakom ratten på en ”racerbil” tillsammans med sin pappa på nöjesfältet på Djurgården i Stockholm. Det motorintresset har sedan följt med och resulterat i flera böcker. Till glädje för både dem som delar intresset och övriga kan tilläggas.

På frågan om han har tankar på ytterligare böcker blir svaret:

– Man ska ju aldrig säga aldrig, men det är mycket jobb bakom varje bok, även denna bildberättelse. Det är tidskrävande men roligt.

Farfars leksakslåda är utgiven av Förlag Edition GUJ och kan köpas i bokhandel och hos bokförlagen. Priset är cirka 150–180 kronor.

Rose-Marie Eriksson