Samernas nationaldag firas med konst och kaffe

Textstorlek:

UPPSALA Idag, tisdag den 6 februari, är det Samernas nationaldag och det firas över hela Sápmi. Dagen uppmärksammas även på Upplandsmuseet med slöjd, konst och kaffe.

Datumet för nationaldagen valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som ägde rum i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att prata om gemensamma frågor.

I Uppsala uppmärksammas nationaldagen med en kväll på Upplandsmuseet med fokus på samisk konst och hantverk. Här kommer bland annat konstverket Maadteraahkas döttrar att presenteras. Det är ett virtuellt konstverk skapat av den sydsamiska konstnären Carola Grahn i samarbete med Augmented Art och som berättar om Statens institut för rasbiologi i Uppsala på 1920- och 30-talet.

Besökare kan även se exempel på samiska dräkter och försöka sig på att väva och lägga band. På museets gård kan den som vill prova på konsten att kasta lasso. Kaffekokning, som är en viktig del av identiteten för samerna, står också på programmet.

Evenemanget är ett samarbete mellan Samiska föreningen i Uppsala, Upplandsmuseet, Region Uppsala och Uppsala kommun.

Malena Olsson