Sara-Vide ställer ut målningar från myren

The conjurer, 2018.​ (Detaljbild.)
Textstorlek:

UPPSALA Upplevelsen är en viktig del i konstnären Sara-Vide Ericsons verk; att hon själv erfarit varje målning rent fysiskt innan den har tagit form. Tänkt, besökt, dokumenterat och tagit in.

I utställningen ’The marsh report’ som nu visas på Bror Hjorths hus är den avbildade människan mindre direkt förekommande än i tidigare serier av målningar. Men hotet om hennes närvaro är däremot starkt påtagligt.

Sara-Vide Ericson är uppvuxen i Hälsingland och bor numera i en gammal byskola utanför Tierp. Det finns många lager i hennes målningar. De känns. De utforskar naturen och vad den står för i det mänskliga psyket, skeenden, samt de reella platserna bakom alla målningar.

I utställningen är skådeplatsen ett myrkomplex som likt en mosaik av kärr och mossar sträcker sig genom skogen i närheten av konstnärens ateljé i Hälsingland. Myren, som varken är fast mark eller vatten, med all sin inneboende mystik, ogästvänlighet och otillgänglighet.

Det är en skogens katedral, där himlen och jorden står i förbindelse med varandra och som genom dessa målningar kan uppfattas både förförande och bottenlöst farlig.

’The marsh report’ visas fram till den 18 mars.