Ordnar skollunch för pensionärer

”Jag tycker att det är självklart nu när vi har offentliga måltider att koppla på fler mervärden” säger Maria Leopardi, kostchef på Tierps kommun, som hoppas se flera pensionärer på skolrestaurangerna framöver. Foto: Malena Olsson
Textstorlek:

TIERPS KOMMUN En god och näringsriktig måltid med ungt sällskap och risk för stojig miljö. Sedan årsskiftet har personer som tar ut allmän pension i Tierps kommun möjlighet att avnjuta en billig lunch i en närbelägen skolrestaurang. Förhoppningen är att erbjudandet ska bidra till respektbyggande, integration och att bryta isolering.

Ända sedan 2014 har Tierps kommun erbjudit skolluncher för pensionärer som är 75 år och äldre, en serviceinsats utan biståndsbeslut. Intresset har dock varit svalt.

– I den här åldern kanske man har svårt att vistas i den här, ibland bullriga miljön, spånar Maria Leopardi, kostchef på Tierps kommun.

Men hon hoppas att det blir en ändring nu. Efter en långdragen process tog nämligen politikerna i slutet av december ett nytt beslut om en lägre åldersgräns. Från och med 2018 är alla kommuninvånare som tar ut allmän pension välkomna att äta lunch på en lokal skolrestaurang. För en relativt billig peng.

Servicetjänsten kan ge flera positiva effekter, tror Maria Leopardi.

– Pensionärerna och eleverna kan ha socialt utbyte av varandra. Det kan bidra till respektbyggande och förhoppningsvis kan de äldre få livsglädje av barnen. Dessutom är barn tacksamma att ha vuxna i sin omgivning.

Hon konstaterar vidare att utbudet av lunchställen inte är så stort, speciellt inte i kransorterna där det ofta bara finns en pizzeria.

– I kommunen har vi bara ett äldreboende i dagsläget som har servicerestaurang. Därför känns det här viktigt att kunna erbjuda. Skolan är ett bra alternativ som serverar näringsriktig husmanskost, säger Maria Leopardi och menar att luncherna även syftar till att bryta isolering, som är en bidragande orsak till undernäring bland äldre.

Dörren står öppen för pensionärer till samtliga av kommunens tolv grundskolor. Då de inte hanterar kontanter ombeds matgästerna betala med Swish.

– Men vi är flexibla och vår personal kommer att vara behjälplig. För den som vill lära sig mer om Swish ordnas regelbundet olika former av ”dataskola” i kommunen, tipsar kostchefen.

I centrala köpingen får vi en pratstund med Jan Holm, 71 år, som är på väg hem efter att ha kört skolbussen på morgonen. Han skulle inte ha något emot att luncha med elever, men föredrar ändå att slå sig ned vid det egna köksbordet.

– Jag äter hellre hemma i lugn miljö. Men det är en bra idé och speciellt för alla som sitter ensamma. Jag ska tipsa vännerna, säger Jan Holm, som tycker att fruns hemlagade mat toppar det mesta.

Tierpsbon Ing-Marie Säter, 77 år, skulle också kunna tänka sig att gå till skolan och äta lunch. Bara det inte var för maken hennes som har svårt att ta sig ut.

– Jag måste ju laga mat till honom. Men det låter trevligt annars och var inte så farligt dyrt, tycker hon.

Nu börjar arbetet med att nå ut med information till målgruppen.

– Första steget är att få fler att tycka att det här är bra. Andra steget är att få dem att ta sig till skolan. De ska veta att det finns en fin plats med bra mat för dem att gå till, säger Maria Leopardi.

Malena Olsson

 

Fakta Öppna sociala tjänster 

Enligt lagen om vissa kommunala befogenheter får en kommun erbjuda vissa servicetjänster till personer som är 67 år eller äldre (eller en annan ålder som kommunen har bestämt) utan att någon särskild behovsprövning krävs.

Kommunen bestämmer vilka servicetjänster, så kallade öppna sociala tjänster, som ska erbjudas och i vilken utsträckning.

Kommunen bestämmer också vilka avgifter som ska tas ut.

Tjänsterna handlar om att göra socialtjänsten mera tillgänglig och erbjuds med stöd av dels socialtjänstlagen (SoL) dels lagen om vissa kommunala befogenheter (LKB).

Källa: Socialstyrelsen