Snö skapar fara på taken

Det är fara på taket med stora snömängder, och det innebär även en risk att skotta bort massorna. Foto: Pressbild
Textstorlek:

​Snömängder som sen töar väger tungt på hustaken. Som husägare är tyngd en fälla som är lätt att missa enligt försäkringsbolag.

Tidigare i veckan var det kallt men när det börjar töa blir snön extra kompakt och ökar trycket på taket.

If försäkringsbolag skriver i ett pressmeddelande att ett vanligt villatak ska klara minst 150 kilo snö per kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär en halv meter gammal snö, men bara 40 centimeter blötsnö.

Ligger det en meter snö på taket är snön lika tung som tolv personbilar, och då närmar sig också ett stabilare tak sin gräns.

– Att en dörr är svårare att få upp kan vara ett tecken på att det är tungt på taket – om det knarrar och smäller är det också hög tid att göra något, säger Per Sjölander, expert på byggskador på If, och som själv extrajobbat som snöskottare flera säsonger.

För bostadsrättsföreningar är det extra viktigt att hålla koll, de har nämligen krav på sig att skotta.

– Har föreningen inte sett till att taket skottas får de ingen ersättning om det rasar in. Får någon snö eller is över sig kan den dessutom bli skyldig att betala skadestånd, säger Per Sjölander.

För villaägaren ser det lite annorlunda ut. Brakar ett villatak samman får ägaren ersättning, så länge huset är byggt efter byggnormen. Men det gäller bara för bostadshuset – till exempel tak över altanen eller lekstugan täcks inte.

Att skotta ett tak är inte enkelt för en lekman, och säkerheten måste prioriteras. Per Sjölander råder att vara minst två personer på taket och de bör vara utrustade med säkerhetslina och bra skor.

– Den ena personen ska lägga repet runt säkerhetsanordningen och sedan se till att linan är sträckt medan den andra utför skottningen, säger Per Sjölander.

 Rose-Marie Eriksson

 

Fakta Skotta säkert 

Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Intilliggande tak och väggstrukturer kanske inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.

Undvik att skapa rännor i snölagret i vinkel mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder rasar samtidigt.

Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.

Ta inte bort all snön, det är lätt att skada ytskiktet papp, plåt och tegel. Lämna kvar mellan 10 och 20 centimeter.

Om du inte kan eller vill skotta taket själv, anlita en snöröjningsfirma med F-skattsedel. Då har du rätt till RUT-avdrag.

Källa: If