Snöfestival i Tierp

Textstorlek:

TIERP Barnens snöskulpturfestival är ett nytt inslag i vintertablån i Tierp. I dag fredag och i morgon lördag förvandlas Gammelgården till en snöfylld skaparverkstad.

Det är första gången som en snöskulpturfestival ordnas i Tierp. Bakom evenemanget står Studiefrämjandet i samarbete med Tierps Kommun, Tierpsbyggen och Tierps Hembygdsgille.

– Vi har pratat om det tidigare men det har inte blivit av förrän nu, säger Virpi Larsson, handläggare på Studiefrämjandet i Norduppland.

För några veckor sedan gick en inbjudan ut till skolor i Tierps kommun om att delta i festivalen. Intresset visade sig vara stort.

– Vi har fått jättebra respons. På fredagen är runt 170 barn från skolor i bland annat Tobo, Vendel och Tierp anmälda. Från förskoleklass och uppåt, fortsätter Virpi Larsson.

Även om det har fallit en del snö de senaste dagarna vill man vara på den säkra sidan. Under torsdagen levererades konstsnö från Vegavallen till Gammelgården, där festivalen äger rum.

– Med konstsnö kan vi försäkra oss om att kvaliteten är jämn och att det räcker till alla barn. Konstsnön är också hållbarare och lättare att jobba med, säger Åsa Norling från Hållnäs, som är producent för festivalen.

På plats under fredagen kommer även Uppsalakonstnären Willy Palm att vara. Han har varit konstnärlig ledare för snöskulpturfestivalen i Uppsala i flera år och kan konsten att skulptera i snö vid det här laget.

– Willy kommer att ha med sig verktyg, som är specialtillverkade för ändamålet. Det är en väldig blandning av redskap som är utprovade under lång tid, förklarar Åsa Norling.

Både dagarna är allmänheten välkomna att gräva, skära och gnugga fram form och liv ur snön. Små som stora barn.

– Min erfarenhet från Uppsala är att det här är en aktivitet som tilltalar alla åldrar. När de mindre barnen tröttnar vill föräldrarna fortsätta. Kompisgäng med ungdomar brukar också kunna roa sig med snön, säger Åsa Norling.

Tierps hembygdsgille var genast med på noterna när Studiefrämjandet ville förlägga festivalen till Gammelgården.

– Det är en kul grej och bra att man kan ordna något här på vintern också, och inte bara på sommaren, tycker hembygdsgilles ordförande, Stig Lundqvist, och tillägger att gillet serverar fika och korv i Skämstahuset under lördagen.

Arrangörerna tror att festivalen blir ett återkommande evenemang.

– Med det här stora intresset är jag nästan hundra procent säker på att det blir en fortsättning. Vi hoppas på det, säger Virpi Larsson.

Under sportlovet, 18–23 februari, byggs en snöskulpturpark i Vasaparken vid Biotopia. Då i regi av Studiefrämjandet och Uppsala Konstnärsklubb.

Malena Olsson