Laddar för Lilla Vikingarännet

Textstorlek:

FJÄLLNORA Ekonomiska orsaker sätter stopp för årets klassiska skridskolopp Vikingarännet. Dess motsvarighet för unga skrinnare kommer däremot att genomföras, om isläget är fortsatt stabilt på söndag. Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Almunge-Länna arrangerar Lilla Vikingarännet i Fjällnora och på startlinjen återfinns föreningens strövargrupp. 

Starten av Lilla Vikingarännet var planerat till förra helgen, men på grund av varmgrader och blöta isar fick evenemanget skjutas upp. Ett reservdatum är satt till den 4 februari och om väderprognosen håller vad den lovat kommer loppet att äga rum på söndag.

– Förhoppningen är att det blir av, säger Annika Skog, ordförande i Friluftsfrämjandet Almunge-Länna, som arrangerat loppet i fem år och de senaste åren i samarbete med lokalavdelningen i Uppsala.

Föreningen tog över arrangörsskapet från Upplands distriktsförbund av Friluftsfrämjandet när förbundet lades ner och uppgick i Region Mälardalen.

Lokalavdelning i Almunge-Länna bildades i början av 1980-talet och är en av de mindre föreningarna i länet med ett 60-tal medlemmar.

Barnverksamheten omfattar för närvarande bara en strövargrupp för barn i åldern 7–10 år, men målet är att även dra igång en mulle- samt en knyttegrupp under våren. Jakten på ledare är igång.

– Vi gör en satsning och försöker få tag på folk som vill engagera sig. Det kan vara föräldrar som har barn med i gruppen, säger Anna-Lena Blom, som leder strövarna tillsammans med Annika.

För vuxna lockar programmet bland annat med fågelexkursion, prova-på-paddling och vandringstillfällen.

Säsongsstarten för strövargruppen har förlagts till Fjällnora en söndagsförmiddag i slutet av januari. I vanliga fall håller de till på hemmaplan med träffar ett par gånger i månaden.

– Vi har en strövarglänta i skogen i Almunge där vi har gjort en eldstad. Här lär vi oss att tända eld, hantera kniv, bygga vindskydd, laga mat på trangiakök med mera, berättar Anna-Lena och välkomnar den samlade skaran till en ny termin.

Både välbekanta ansikten och ett par nya deltagare är på plats för att fylla fyra timmar med lek, korvgrillning och en längre upptäcksfärd med tipsfrågor.

– Det är kul att vara ute i skogen. Jag gillar det, säger Elisabeth, nio år, från Länna och får medhåll av kompisarna runt omkring.

Nu i början av året är tanken att kombinera de traditionella aktiviteterna med skridsko- och skidåkning.
På söndag deltar man i Lilla Vikingarännet och, om snön ligger vit, körs även Lilla Vasaloppet framöver.

Till skridskorännet är barn i alla åldrar välkomna. Hur långt man vill köra är upp till var och en.

– Det är frivilligt. Man betalar anmälningsavgift och åker så mycket man vill och orkar. Alla som är med får nummerlapp, en lott, diplom och korv, förklarar Annika och berättar att de har en maxgräns på 100 deltagare.

I fjol, när vädret var gråmulet och isen toppenfin, stod drygt 30 barn på startlinjen.

– Det är väldigt väderberoende. Men vi tror och hoppas att det blir fint och att vi inte behöver ställa in igen, säger Anna-Lena och kollar till elden i kåtan som är gruppens bas för dagen.

Det är lunchtid och barnen börjar ivrigt packa upp sina medhavda matsäckar.

– Det är dagens höjdpunkt, ler Anna-Lena, och plockar fram degen för den som vill grilla pinnbröd.

Malena Olsson

 

Fakta: Regionalt och lokalt 

Friluftsfrämjandet är geografiskt uppdelat i sex regioner.

Region Mälardalen omfattar Uppland, Stockholm, Sörmlands län samt Gästrikland och har totalt cirka 34 000 medlemmar fördelade på 58 lokalavdelningar.

13 avdelningar återfinns i Uppsala län.

Källa: friluftsframjandet.se