Tips för en säkrare resa

Att använda bältet innebär en väsentligt minskad risk att skadas eller omkomma vid en bussolycka. Foto: Arkiv
Textstorlek:

​Under sportlovet åker många barn och unga på bussresor till skidorter. Även om buss är ett säkert transportmedel händer olyckor, ibland med katastrofala följder, främst om passagerarna är obältade. Tillsammans med Sveriges Bussföretag har NTF tagit fram tips och rekommendationer som bidrar till säkrare resor.

När en skola eller förening ska åka iväg på en resa är det resmålet som är viktigast. Att behöva fundera över vad man ska tänka på när man planerar bussresan kan lätt komma i andra hand.

Rekommendationerna som NTF tagit fram tillsammans med Sveriges Bussföretag ska vara enkla att följa.

Marie Nordén, generalsekreterare på NTF, säger att förra årets tragiska bussolycka gjorde att de ville bidra till att göra den här typen av resor både säkrare och tryggare.

– Det handlar förstås om bältesanvändning, men också om vilket ansvar de vuxna på bussen har, säger hon.

Det är framför allt de som beställer någon enstaka resa då och då som behöver stöd. Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag, säger att de vill att alla bussresor ska vara säkra och trygga.

– Allt som kan bidra till det är viktigt och något vi förstås engagerar oss i, säger hon.

Några punkter som är extra viktiga att tänka på innan resan är bland annat hur många vuxna som behövs för en lugn resa. Behöver något barn extra bilbarnskydd som exempelvis bilbarnstol eller bälteskudde?

Ett råd är att utse en vuxen ansvarig gruppledare som tillsammans med föraren ansvarar för säkerheten.

Några av de krav som bör ställas på bussföretaget är att det finns bälte på alla platser. Att företaget har en trafiksäkerhetspolicy som belyser hastighet, nykterhet och bältesanvändning. Att bussarna är utrustade med alkolås.

 Rose-Marie Eriksson

 

Fakta Busstrafik 

​Drygt 50 procent av den svenska kollektivtrafiken bedrivs med buss och omsätter omkring 23 miljarder kronor per år.

På de svenska vägarna rullar cirka 14 000 bussar i yrkesmässig trafik. Branschen brukar delas upp i fyra segment: Upphandlad linjetrafik, turist- och beställningstrafik, kommersiell linjetrafik och skolskjutstrafik.

I den upphandlade linjetrafiken domineras branschen av några få mycket stora företag som har närmare 50 procent av Sveriges bussflotta.

I övrigt består branschen av ett stort antal mindre företag, ofta familjeägda, och de flesta har färre än tio bussar.

Källa: Sveriges Bussföretag