Utbildning hjälper politiker att bli förstådda

Textstorlek:

​Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder politiker en ny digital utbildning – Bli en lättläst politiker. Här kan politiker träna på att skriva lättläst svenska och bli förstådda.

Att skriva det viktigaste först och använda enkla ord är några av tipsen som Studieförbundet Vuxenskolan lär ut.

– Vi tipsar också politikerna om att se en person med intellektuell funktionsnedsättning framför sig när de skriver, säger Kjell Stjernholm, verksamhetsutvecklare, i ett pressmeddelande.

På Studieförbundet Vuxenskolans webb kan även människor som inte är politiker klicka sig fram genom utbildningens tips och metoder.

Utbildningen lär ut grunderna i att skriva lättläst svenska och den riktar sig främst till politiker på kommun- och landstingsnivå.

Kjell Stjernholm menar att personer med intellektuell funktionsnedsättning efterfrågar lättläst information från partier på lokal nivå.

Det finns också fler grupper som kan använda lättläst information, till exempel nya användare av svenska språket.

– På riksnivå använder de flesta partier redan lättläst svenska. Men på kommun- och landstingsnivå är det inte många partier som presenterar vad de vill på lättläst svenska. Det vill vi ändra på, säger Kjell Stjernholm.

Bli en lättläst politiker vänder sig till politiker från alla partier hela Sverige. Utbildningen har utformats av statsvetaren och journalisten Ylva Bjelle i samarbete med Studieförbundet Vuxen-skolan

Rose-Marie Eriksson