”Den som vill kan ha en heldag här”

Textstorlek:

ÖRSUNDSBRO Enligt en ortsanalys som Enköpings kommun genomförde för fyra år sen är Örsundsbro en ort med ett blomstrande näringsliv. Något som bland annat intygas av företagaren Therése Asplund Åström som driver en hudvårdssalong vid torget.
– Vill man går det att ha en heldag i Örsundsbro, här finns allt från restauranger och kafé till butiker och service, säger hon.

Örsundsbro är den näst största tätorten i Enköpings kommun och det bor ungefär 2 000 personer i samhället. En viktig knutpunkt är torget, söder om bron där Enköpingsvägen korsar Örsundaån. Här koncentreras en stor del av ortens service och handel, bland annat ICA-butik, apotek, mäklarfirma, restauranger, frisersalong med mera.

En av företagarna är alltså Therése Asplund Åström som driver hudvårdsalongen Care of You. Therése, som bor i Balingsta, är auktoriserad hud- och spa-terapeut med internationell cidescoexamen.

– Jag blev klar med min examen i juli 2016 och min plan var att starta eget, säger hon.

Therése Asplund Åström berättar att hon hade studerat i Stockholm men ville inte pendla mer och började kolla vad som fanns i närområdena.

– När jag hittade den här lokalen bestämde jag mig,

På frågan hur det går att driva verksamhet i Örsundsbro blir svaret:

– Jag börjar få lite mer snurr på företaget och nå ut till fler kunder. Örsundsbro växer och den lokala företagarföreningen är jättebra.

Örsundsbro företagarförening är en ideell förening som funnits sedan 1997 med syfte att främja företagarandan på orten, och öka samarbetet och sammanhållningen mellan företagare.

– Det är en företagstät ort och vi har över 70 företag som medlemmar i föreningen, säger Marita Haijlen, föreningens ordförande, och fortsätter:

– Vi har bra sammanhållning och samarbetar när det är temadagar som exempelvis våryra och julmarknad.

Även ortsbor verkar trivas i Örsundsbro, bland andra Inger Sporron och Maivy Olsson. De träffas ett par gånger om dagen när de är ute med sina hundar, Tussan och Lisa.

– Jag bodde i Stavby tidigare, och nu har jag bott i Örsundsbro i tio år. Jag har en dotter här och det var en bidragande orsak till att jag flyttade hit, säger Inger Sporron och tillägger:

– Jag trivs bra här, det är fint och nära till allt.

Maivy Olsson har bott i Örsundsbro i ett år och har lärt känna Inger i samband med hundpromenaderna.

– Jag bodde utanför Uppsala tidigare, men jag trivs och här finns det mesta, både affärer och bussförbindelser, säger Maivy Olsson.

Tussan och Lisa tittar uppfordrande på sina ägare och det är dags att gå vidare.

Det är fredag efter lunch och många har åkt för att handla i den lokala Ica-butiken. En av dessa är Solveig Rosenson från Balingsta-Frövi.

– Det är jättefint här, och jag åker gärna hit och handlar istället för till Uppsala. Det är en liten och bra butik, säger hon.

Tommy Fredlund har precis handlat och lastar varorna på sin trotjänare, en trehjulig moped.

– Jag bor lite mer ute på landet, och det är bra att kunna handla på plats i Örsundsbro, säger Tommy Fredlund som har bott i trakten sedan 1980-talet och driver glasmästeri på hemmaplan.

En annan av dagens centrumbesökare är Håkan Nilsson, komminister i Lagunda församling.

– Om en stund ska jag hålla gudstjänst på Liljegården, det gör jag varje fredag klockan 14, säger Håkan Nilsson.

Han har varit komminister i Lagunda församling i tre år men har jobbat i Uppsala stift i 27 år.
Och även han lovordar Örsundsbro med omnejd.

– Det är härlig natur och underbart fina omgivningar och jag trivs, säger han.

Örsundsbro har också ett aktivt föreningsliv, bland annat Lagunda Hembygdsförening som har funnits sedan 1972. Föreningen bildades med tanken att ”rädda häradsnamnet för eftervärlden”. Idag driver föreningen visningar på många av Örsundsbros museer bland annat i Kvekgården, i Handelsmuseet Kappen och i natur-reservatet Uvberget.

Ann-Mari Hagman är ordförande i Lagunda Hembygdsförening sedan tio år tillbaka och berättar att de förvaltar tre museer. Det innebär skötsel och guidning i Kvekgården, skolmuseet i Nysätra gamla småskola och handelsmuseet Kappen som öppnades i mitten av 1800-talet. Det var också Sveriges första kooperativa bolag.

– Sen ordnar vi kulturresor för bygdens folk och samverkar med olika företag och föreningar, säger Ann-Mari Hagman och fortsätter:

– Vi försöker även väcka intresse hos skolbarnen hur det var att leva förra i tiden. Då kommer de till Kvekgården där de får se hur man arbetade förr i tiden. Vi gör också upptäcksfärder i bygden då vi berättar och visar för eleverna.

Föreningen samverkar också med Lagunda församling när det gäller historiska kyrkor, skyltar, tipspromenader med mera.

– När det är evenemang så ställer vi upp i bygden, både förening och företag arbetar tillsammans.

Ann-Marie Hagman poängterar att samverkan är värdefullt och under Mickelsmässmarknaden har hembygdsföreningen alltid utställning om något i tingshuset.

– Vid mässor i Enköping är vi med och marknadsför bygden.

På frågan om det är något hon vill utveckla blir svaret:

– Vi vill gärna ha mer samverkan med skolan och eleverna. Det är något jag hoppas och önskar för framtiden, säger Ann-Mari Hagman.

Rose-Marie Eriksson

 

Fakta: Örsundsbro 

Många småindustrier och hantverkare verkade i Örsundsbro under 1800-talets slut. Bland annat fanns ett brännvinsbränneri, garveri, bageri, urmakeri och allt fler affärer. Järnvägen mellan Uppsala och Enköping anlades 1912. Ångbåtstrafiken pågick fram till 1931. Örsundsbro blev en centralort för omgivande landsbygd. Här fanns cirka 25 affärer samt hantverkare från 1920-talet och framåt.

Örsundsbro har även varit en central plats för lantbrukare med sitt spannmål. Till en början skeppades den ut med båt. Sedan startade olika spannmålsföretag och från 1930-talet och cirka 70 år framåt fanns spannmålssilor i Örsundsbro.

Källa: Örsundsbro företagarförening