Från kostall till boulehall

Textstorlek:

När de sista djuren lämnar gården kan det vara lätt hänt att ladugården blir en förvaringsplats för prylar och bråte. Men Gunnar och Margareta Söderqvist i Söding-Ösby hade andra planer. De byggde en boulehall, att fylla med gemenskap och rörelse.

Från utsidan ser det ut som vilken ladugårdsbyggnad som helst. Innanför dörrarna skiljer sig dock miljön från den traditionella. Kreatur, foderbord och gödselgång är ett minne blott hos Gunnar och Margareta Söderqvist i Syding-Ösby, utanför Alunda.

Gården hade hyst mjölkkor i många decennier innan makarna övergick till köttdjur i början av 2000-talet. Hösten 2016 såldes de sista djuren och lugnet lade sig i ladugården. Men bara för en kort period.

Det var under en studieresa till Sala som idéen väcktes hos Gunnar. Turen avslutades med fika hos den tidigare LRF-basen Sture Johansson.

– Han bjöd in till kaffe i sin gamla lagård där han har byggt fyra boulebanor och servering. Det vore något att prova tänkte jag, berättar Gunnar, som hade farhågor inför vad det tomma kostallet därhemma skulle komma att användas till.

– Börjar man ställa in grejer, så fortsätter man. Det skulle bli ett förvaringsutrymme.

Margareta var genast med på noterna varpå arbetet drog igång. Det var ett digert jobb som väntade.

Förvandlingen tog ett år och åtskilliga arbetstimmar. Det första steget var att skruva bort och rensa ut det mesta av inredningen. Sedan följde allt från grundlig rengöring till att foderbord bilades bort, väggar målades och tak kalkades. Boulebanor anlades och längs ena kortsidan inreddes en fikadel med bord och soffor.

Gunnar har utfört en stor del av jobbet på egen hand men välkommen hjälp kom från en lokal entreprenör, som fyllde de sex boulebanorna med grus.

– Vi tippade ut 40 ton grus och jämnade ut, förklarar Gunnar, och visar runt i den ombyggda ladugården som även rymmer en lekhörna för barnbarnen och en vrå för pilkastning.

Boulebanorna, som invigdes i höstas, var efterlängtade. Det är glest mellan inomhusbanorna i Östhammars kommun och traktens pensionärsföreningar har tidigare fått åka flera mil för att spela på grusunderlag under vintersäsongen.

– Det här är det bästa som kunde hända! Att någon ville lägga tid och engagemang på att bygga banor, det är toppen, säger Rune Johansson, medlem i PRO Gimo.

Föreningen har torsdagsförmiddagarna inbokade för spel i den nya hallen.

– Förut åkte vi till Öregrund och spelade ibland eller rullade ut nålfiltsmattor i Idrottshallen i Gimo. Det här mycket är bättre och vi får kontinuerlig träning, konstaterar Birgitta Eriksson innan hon kastar iväg ett av sina klot.

Banorna är uppbokade några gånger i veckan, men lokalen utnyttjas även flitigt däremellan.

– Vi har haft några möten här och så bjuder vi in grannar och kompisgäng för att spela, säger Margareta, och betonar att det inte finns några kommersiella syften med verksamheten.

– Vi gör det här för den sociala bitens skull, för vår egen del och för omgivningen.

Så mycket jobb är det inte heller nu när anläggningen väl står klar, menar Gunnar.

– Det är att kratta gruset efter spel.

– Och att åka och köpa bränsle till dieselvärmaren, som vi värmer upp lokalen med, tillägger Margareta.