Här blir seniorer säkrare på surfplattan

Textstorlek:

Sedan ett år tillbaka erbjuds Knivstas seniorer kostnadsfri coaching i digital teknik. Syftet är att deltagarna ska känna sig mer självständiga och mer delaktiga i samhället. Vårens tre kurser blev snabbt fullbokade.

Det startade som ett pilotprojekt våren 2017. Ledningsgruppen för vård- och omsorg i Knivsta kommun tog beslutet att starta studiecirklar för att motverka digitalt utanförskap bland äldre.

Rojda Sjöö, verksamhetsutvecklare med inriktning digitalisering, fick uppdraget att leda arbetet. Hon höll även i den inledande kursen med fokus på grundläggande kunskaper om mobil och surfplattor.

– Vi började med att kolla om behovet och intresset fanns. Och det gjorde det, säger Rojda Sjöö och berättar att kommunens mål är att vara i framkant när det gäller digitalisering.

Cirklarna har därefter fortsatt i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och den öppna mötesplatsen Lyckträffen. En kurs utökades till två under hösten för att den här terminen vara uppe i tre, med runt tolv personer i varje.

– Det är jättepopulärt, alla kurserna är fulla, säger Ann Martini, samordnare för Lyckträffen.

Ett par timmar varje torsdag träffas deltagarna för att lära sig mer om surfplattans funktioner och finesser. Tips och kunskaper förmedlas av läraren Daniel Bergkvist från Studieförbundet Vuxenskolan. Grupperna är indelade efter vilket operativsystem man har, android eller ipad. Kommunen har även köpt in plattor, för den som behöver låna.

Först ut den här veckan är ett gäng där damerna är i klar majoritet.

– Killarna vågar inte erkänna att de inte kan, tror Laggabon Britt-Marie Kvarnsmyr, som hoppas bli mer bekant med sin surfplatta under våren.

I dag använder hon den mest för att söka information, läsa recept och se på webb-tv, men hon vet att användningsområdet är så mycket större.

– Man vill ju försöka hänga med och inte känna sig helt borta, tillägger hon.

Väninnan Birgitta Lindfelt, även hon från Lagga, håller med.

– Blir det problem står man där och vet ingenting, säger Birgitta, som främst är ute efter att lära sig hur man lagrar och hanterar bilder på plattan.

Germund Sjövall är ensam herre runt bordet.

– Jag har bara en dator hemma, så det ska bli kul att lära sig lite nytt, menar han.

Germund överväger om han ska köpa en platta framöver, men är osäker.

– Frågan är om jag behöver en, när ska jag sitta med den? Jag har ju en dator …

– Man har inte behov förrän man skaffar en, konstaterar kursledaren med ett leende.

Varje kurstillfälle finns en volontär på plats och hjälper till. För dagen är det pensionären Kajsa Ekdahl, som erkänner att hon inte är någon dataexpert för egen del. Men vågar testa, det gör hon.

– Jag är inte så rädd när det gäller datorer. Mitt råd är att prova, prova, prova, för att komma på hur det funkar.

Studiematerialet är framtaget av Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Demensförbundet och finansierar av Knivsta kommun.