”Här har vi plats att växa”

Textstorlek:

I måndags invigdes Apoteas nya logistik­center i Morgongåva. En gigantisk byggnad med en yta på 38  000 kvadratmeter, motsvarande fem fotbollsplaner, och med landets största takplacerade solcellsanläggning.

Pär Svärdson, vd Apotea, minglade runt bland de cirka 300 gästerna innan det var dags för tal.

– Förra lokalen är en åttondel så stor som den här anläggningen och här har vi plats att växa, säger Pär Svärdson och tillägger att de haft otroligt bra stöd av kommun och länsstyrelse.

Det är en klimatsmart byggnad och solcellsanläggningen krävde 385 lyft med helikopter för att få på plats.

– Vi kommer att tillverka lika mycket energi som vi förbrukar. En solig dag försörjer vi hela regionen med elström, säger Svärdson.

Solcellsanläggningen har en kapacitet på totalt 1 500 kW och överskottet av el kommer att säljas vidare till Telge Energi.

Apoteas systerbolag Babyland, Delitea, Widforss och Happy Yachting flyttar också in i den nya anläggningen. Fullt utnyttjat kommer logistikcentret att kunna ge arbetstillfällen åt 500 personer och blir därmed kommunens största arbetsgivare.

Pär Svärdson berättar att de kommer att kunna leverera upp till 100  000 försändelser per dag från det nya lagret.

– När vi började var Apoteket AB 100 gånger större än oss, nu är de tio gånger större och vårt mål är att bli störst, säger Svärdson och ler.

Finansmannen Anders Wall, ägare Morgongåva företagspark, påpekar att Pär Svärdson verkligen förtjänar alla utmärkelser under åren.

– Pär är för Morgongåva vad Kamprad är för Älmhult, säger han.

Anders Wall poängterar också vikten av att ha visioner.

– För knappt 20 år sen stod fabrikslokalerna tomma och Morgongåva var en krisort. Men man måste vara beredd att ta en risk och vi, och fler med oss, känner för vår hembygd.

Anders Wall säger vidare att han ser två viktiga delar som bidragit till den positiva utvecklingen i Heby kommun. Det är dels folkomröstningen 1998 då Heby bytte län till Uppsala, samt de förbättrade kommunikationerna med tågstopp i Heby och Morgongåva.

Hebys kommunalråd, Marie Wilén (C), är också nöjd med utvecklingen.

– Apotea växer med tydlig fokus på miljö och nya jobb skapas. Det är en spännande utveckling som ger många positiva effekter, bland annat bostadsbyggandet. Ett exempel är att vi har sålt 70 villatomter i kommunen de senaste två åren, säger Marie Wilén.

Landshövding Göran Enander klippte bandet och i sitt tal sade han bland annat att Uppsala län växer mest i landet och i Heby lever landsbygden.

– Apotea är ett föredöme där unga och nyanlända kommer i arbete, säger Göran Enander.