Jordnära kreatör tipsar

Textstorlek:

Angie Tegehall driver trädgårdsbloggen Radhuset Annorlunda där hon berättar om sin odling som rymmer över 100 olika grönsakssorter på cirka 150 kvadratmeter yta. Förra veckan gästade hon biblioteket i Heby där hon bjöd på inspirerande tips och växtråd.

Att intresset för odling är stort vittnade antalet besökare om och kvällen arrangerades av Morgongåva Heby trädgårdsförening i samarbete med biblioteket.

Angie Tegehall bor i Runhällen och till vardags är hon doktorand på Uppsala universitet och forskar om diabetes. Sen är det odlingar som gäller. På fyra säsonger har hon anlagt en köksträdgård som bidrar till att hon och sambon i princip är självförsörjande på grönsaker.

– Jag odlar kreativt, ändrar hela tiden och skapar olika bäddar och kan skörda en plats upp till fyra gånger.

Under kvällen gav Angie Tegehall tips på roliga och hög­avkastande grönsakssorter för små odlingsytor.

– Jorden är A och O och jag tar mer hand om jorden än om grönsakerna.

Angie berättar att hon täck­odlar hela säsongen, och använder organiskt material som exempelvis halm, löv och grenar. Täckodlingen hindrar ogräset från att få fritt spelrum och dessutom minskar behovet av vatten.

– Jag gillar inte att vattna och det behöver jag inte om jag för­bereder jorden.

Angie har alltid nya plantor på gång tipset är att använda snabba sorter. En ny växtbädd kan anläggas dirfekt på marken eller i pallkrage. Angies tips är att våga expermintera och använda det som finns och mata bädden kontinuerligt med organiskt material.

– Börja med grova kvistar och grenar, det spelar ingen roll om det är björk eller nåt annat, säger hon och fortsätter:

– Vi bor ju i en hästkommun och hästgödsel är bra att grunda med. Packa på med så mycket material som möjligt, exempelvis med ensilage. Skadade ensilagebalar vill ingen ha men där jobbar mikrolivet.

Därefter fyller hon på med ett lager ”fuljord” och avslutar med ett tunt lager kompostjord. Hon berättar att det även går bra att göra en ensilagebädd att odla i. Gräv ett hål i bädden och stoppa ner plantan med lite jord.

– Jag odlar också i varmbänk och då hanterar man hästgödsel i stora lass, ett riktigt skitjobb faktiskt.

Angie råder att använda den mest färska gödseln och att se till att få med tillräckligt med halm.

– Sen låter jag den brinna och sår andra veckan i mars. Då kan jag skörda redan i april, säger hon och tillägger att om varmbänken inte startar beror det som regel på att det är för gammal gödsel.

Angie berättade också om sin serieodling vilket innebär att efter att tidiga grödor skördats är det dags för nästa. Man bör dock undvika att odla samma grödor efter varandra för att undvika sjukdomar. Bädden måste också matas med näring hela sommaren.

–  Kryddor är bra att serieodla, de har stark växtkraft och är lätta att lagra. Kryddor passar för alla odlingar och behöver inte förkultiveras.

Lök, bladgrönt och kål är annat som Angie odlar och kål är en favoritgrupp där det finns mycket att välja på.

– Brysselkål är krävande men palmkål är en bra nybörjarsort.

Kål gillas även av skadedjur som exempelvis kålfjärilar. Angie skyddar odlingen med en kåltunnel och samodlar kålen med tagetes och ringblomma som har en skadedjursskyddande effekt.

– Baljväxter är också roliga, och ärter kan odlas i kruka eller som vindskydd i pallkrage. Störbönor är väderberoende men jag kunde skörda sju kilo störbönor på två kvadratmteter.

Kål, potatis och baljväxter ger stor skörd. Angie berättar att förra året satte de sex olika sorters potatis på cirka tio kvadratmeter vilket resulterade i nära 70 kilo potatis.

– Huvudkål kan ge ett kål­huvud på uppemot fyra kilo, och spetskål och savoykål som inte kräver lika stort utrymme kan ge huvuden på upp till 2.5 kg.

På en yta som är något större än en pallkrage kan Angie få ut 25 kilo av tio plantor.

Rotfrukter, majs, chili och tomater är annat som ingår i odlingarna.

– Rotfrukter är lite mer vattenkrävande och att odla tomater på liten yta är egentligen rätt oekonomiskt, men det finns så många goda sorter att väja på.

Skörden lagras lite olika ber­oende på sort. Angie förväller och fryser in, syrar och mycket klarar sig i jord i rumstemperatur.

– Håll kreativiteten vid liv med något nytt varje år, men ha en plan för varje frö. Och det finns fortfarande gott om tid att beställa från frökataloger, säger Angie Tegehall.

I sommar finns tillfälle att besöka trädgården i Runhällen. Då välkomnar Angie Tegehall och Robin Wickberg allmänheten i samband med Tusen trädgårdar som genomförs 1 juli.