Långa slaktköer pressar nötproducenter

Textstorlek:

De stora svenska slakterierna har väntetider på mellan två och fyra månader från det att en uppfödare anmäler ett djur till slakt, till dess att slaktbilen kan komma. Orsaken är en nedgång i efterfrågan på kött samt brist på foder och halm efter sommarens dåliga väder.

Det gör att producenternas marginaler har minskat och fler anmäler slaktdjur i god tid så att köerna byggs upp, enligt Anders Kälvelid, inköpschef på Skövde slakteri.

– Vi tar bara in exakt det vi kan sälja och vi säljer egentligen lite mindre än 2016 och 2017 när det var drag i försäljningen, säger Anders Kälvelid till TT.

För nötproducenter innebär det att trogna kunder får byta slakterier och KRAV-märkta djur riskerar att slaktas som konventionella med tapp på flera tusen kronor, enligt lantbrukare som ATL har pratat med.

Ann Ahnfors driver ekologisk nötuppfödning i liten skala vid släktgården i Dalarna. Hon fick vänta ett halvår på att få skicka två kor till slakt och med fler djur att mätta än planerat så tvingas de fodra för hand för att minska spillet. Slaktköerna har gjort att familjen nu beslutat att bara ha nötkreatur för husbehov. Avsättningen blir för liten när man räknar på allt jobb.

– Sedan vågar man inte producera mer när man är helt i händerna på slakteriet, säger Ann Ahnfors till ATL.