Mohair gav fint fäste

Christina Cullin är nöjd med fällskidorna som inte behöver någon fästvalla. Foto: Johan Trygg/Vasaloppet
Textstorlek:

​Arrangörerna av Vasaloppet har valt fluorfria vallor för miljöns och hälsans skull i år. Christina åkte Tjejvasan och testade en ny skida med fäll av 100 procent mohair i stället för fästvalla. Hon slutade på 44:e plats och är mycket nöjd.

Vasaloppsveckan rullar på och i år har arrangörerna valt att erbjuda endast fluorfria vallor i vallabodarna längs spåret, efter kritik från bland andra Greenpeace.

De menar att fluor är ett miljö- och hälsofarligt ämne som kan spridas lätt i luften och i vattnet. Konsekvenser för människor kan bli störningar i immunförsvaret, leverskador och i allvarliga fall cancer, skriver SVT.

En skida som åtminstone inte kräver någon fästvalla är den nya Redline Intelligrip från Madshus. Den lanseras nu lagom till Vasaloppsveckan.

I stället för fästvalla har skidan en fäll som består av 100 mohair. Skidans bindning Rottefella Mouve, har en skruv på ovansidan och kan därför enkelt flyttas under färd för att få ett ännu bättre fäste och samtidigt ett bättre glid.

John Vikman från Sportswin, Madshus, berättar att fällen som fäste egentligen har funnits sedan 1970-talet men användandet har tagit fart de senaste två åren. Fällen består av 100 procent mohair för tävling och på träningsskidor är det med inblandning av nylon för ökad slitstyrka.

Det speciella i år var att de satte fällen på deras bästa skida med spann som håller upp bättre samtidigt som det är lättare att trampa ner, menar John.

– Den flyttningsbara bindningen ger det ännu en dimension. Det blir bättre glid men också bättre fäste vilket gör skidåkningen roligare, säger han och fortsätter:

– Fällen har blivit populär nu när folk ofta har lite med tid och för att fästet funkar i alla lägen i ett varierande klimat.

I december 2017 utlyste Vasaloppet en tävling där fyra personer skulle få möjlighet att testa den nya skidan och jämföra med traditionella skidor.

Det var 800 personer som anmälde sitt intresse och i början av januari fick de utvalda testpersonerna testa skidan på Staffan Larssons vasaloppsläger i Mora. Där fick de exempelvis hjälp med tekniken av Staffan Larsson och hans kollega Toni Kinnunen.

En av de fyra personer som valdes ut var Christina Cullin, 32 år, från Lerum. Hon åkte Tjejvasan i år och efter att ha provat fällskidorna innan valde hon att åka på dem.

Det var första gången Christina åkte Tjejvasan men hon har åkt Öppet spår en gång och Vasaloppet två gånger tidigare.

Hon har inte haft skidspår hemma i år men fick några mil i benen efter att ha varit i Sälen och i Vemdalen och åkt skidor.

Christina var mycket nöjd med fällskidorna efter loppet.

– När jag jämför med mina egna skidor kände jag verkligen hur lätta och snabba skidorna jag testade var. Och jag hade jättebra fäste, det var en superfin kombination, säger hon.

Det var så skönt att inte behöva tänka på vallningen, när det är så mycket att tänka på ändå inför ett lopp, tyckte hon.

Christina testade även att flytta bindningen en gång under loppet.

– När jag började bli tröttare flyttade jag fram bindningen för att få bättre fäste. Det gick bra när jag gled sakta i en nedförsbacke, även om det var en liten balansövning.

Glidvalla behövs på de nya skidorna, precis som vilka skidor som helst.

– Jag kunde lämna skidorna till Thomas Söderberg innan loppet och jag har ingen aning om vilken valla han la på, säger Christina.

Men hon var nöjd även med glidvallan. Eftersom det snöade under i stort sett hela loppet var det lite trögt i spåren, men vid en jämförelse med de andra förstod hon att glidet var bra.

Eftersom det var första gången Christina åkte Tjejvasan startade hon i motionsklassen, som de flesta gör. Hennes placering i den klassen var 44:a och det är hon också nöjd med, med tanke på att det var fler än 6 000 startande i den klassen.

– Ja, det gav mersmak. Det var jätteskoj och alldeles lagom med tre mil, säger Christina.

Läs mer på deras blogg på vasaloppet.se för att se hur det gick för samtliga!

Maria Karlsson

 

Tjejvasan 30 år ​ 

Tjejvasan, världens största skidlopp för tjejer, fyller 30 år i år.

Loppet går från Oxberg till Mora och sändes i SVT för sjunde året i rad.

Totalt hade 172 130 kvinnor genomfört loppen, några förstås flera gånger, och tolv kvinnor hade åkt alla lopp inför det 30:e 2018.

I år var antalet deltagare drygt 7 500 i åldrarna 16–80 år.

Vinnare i år blev Katerina Smutna, Tjeckien, efter en spurtstrid med fjolårsvinnare Britta Johansson Norgren.

Kransmas 2018 var Joakim Kullberg, Mora.