Ny kurs räddar liv i det vilda

Alla som rör sig i naturen riskerar att skada sig, inte minst jägare och hundägare. För att fler ska få kunskap om hur de ska gå tillväga när olyckan är framme har Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben satt samman en kurs i första hjälpen.

Textstorlek:

Gropar, halka, dålig is. Knivar, yxor och skjutvapen. Risken att skada sig är stor för alla som rör sig mycket i naturen och inte minst för hundägare och jägare. En ny kurs lär medlemmar i Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben hur de ska agera när olyckan är framme i skog och mark.

Gropar, halka, dålig is. Knivar, yxor och skjutvapen. Risken att skada sig är stor för alla som rör sig mycket i naturen och inte minst för hundägare och jägare. En ny kurs lär medlemmar i Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben hur de ska agera när olyckan är framme i skog och mark.

En jaktkamrat snubblar och hamnar på sin egen kniv i slakteriet. En sällskapshund driver vildsvin och blir attackerad av en ilsken sugga. Det är bara några exempel på olyckor som titt som tätt drabbar jägare, hundar och dess ägare samt andra aktiva friluftsmänni-skor.

Ofta sker sådana olyckor långt från akutmottagningar och veterinärstationer. Dessutom kan det vara svårt för räddningspersonal att komma fram när olycksplatsen ligger långt från närmsta körbara väg. Då är det viktigt att någon
i närheten kan ge första hjälpen. Därför har Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben, SKK, satt samman en kurs som man kallar Vård i det vilda för sina sammanlagt över 450 000 medlemmar.

– Kursen ger grundläggande kunskap i första hjälpen så att man kan rädda sina kamrater, både människor och hundar, om någon skadar sig i naturen, säger Margaretha Karlsson Lundin som är en av SKK:s kursinstruktörer i Uppsala län.

Även om man tar upp extremfall som skottsår så ligger tonvikten vid de vanligaste formerna av skador, skärsår, stukningar och blödande tassar.

– Exempelvis lär man sig att stoppa blödningar med hjälp av tryckförband, göra tassbandage på hund och stödja stukningar.

Sammanlagt tar kursen sju till åtta timmar och då ingår godkänd utbildning i hjärt- lungräddning.

Kursen är bara öppen för medlemmar i Svenska Jägareförbundet och Svenska Kennelklubben och kostar från 1 500 kronor och uppåt. Fast Margaretha Karlsson Lundin tycker att det är väl investerade pengar.

– Förutom kunskapen får man bland annat med sig en bok och en speciell första-hjälpen-låda med bland annat tryckförband och kompresser.