Premiär för ny påskmarknad

Textstorlek:

Lokala hantverkare, konstnärer och producenter intar HV-gården i Almunge på lördag. Det är premiär för en ny påskmarknad i bygdegårdens lokaler.

Initiativet att arrangera en marknad kring påsk kom från kulturföreningen i Almunge, K.ALK.

– Det var när vi satt och gjorde årets program som idén väcktes. Vi brukar ha en marknad i Blå Wingen i Husby-Långhundra på hösten, och tyckte att det vore trevligt med något på våren också, säger Sara Lotse, keramiker och informationsansvarig i K.ALK.

Almunge bygdegårdsförening HV-gården nappade ganska direkt på förslaget.

– Vi har haft en loppis med kakbuffé den här tiden på året tidigare, men i fjol fick vi ställa in. Det blev färre och färre utställare som ville vara med, säger Åsa Berggren, styrelseledamot i föreningen.

Hon berättar vidare att styrelsen har valt att ligga lågt med arrangemang i år, på grund av bristande engagemang. I höstas hade det gått så långt att man funderade på att lägga ner verksamheten helt.

– Det stod mellan att sälja huset eller bli fler som ställde upp. Vi kallade till möte och det kom två personer, som var villiga att hjälpa till, säger Åsa med en suck.

De kämpar på och första prioritet nu, menar hon, är att få upp medlemsantalet som har dalat de senaste åren.

I det här läget välkomnar man att andra krafter ordnar aktiviteter och fyller HV-gården med liv. Under lördagens marknad har bygdegårdsföreningen ändå tagit på sig att fixa fika. Det går på rutin.

– Vi har några damer som alltid erbjuder sig att baka och hjälpa till i köket, säger Åsa.

Raggsockor, glassmycken, tovat, textil, akvarell och keramik är något av vad de 20-talet utställarna på påskmarknaden kommer att duka fram. Här finns både medlemmar från K.ALK och inbjudna hantverkare på plats.

– Det finns garanterat inga lakritsremmar eller tubsockor till försäljning. Däremot kan man bland annat köpa ull, ägg och honung från en producent utanför Almunge, säger Sara, som utlovar påskstämning i bygdegården.

– Ja, det kommer finnas påskris, fjädrar, kycklingar och andra påskiga alster, fortsätter hon.

Föreningarna hoppas locka hit besökare från trakten men även från Uppsala och andra håll. Och att förlägga evenemanget helgen före påsk tror man var ett klokt beslut.

– På påsken reser många bort och så är det konstrundor som konkurrerar, säger Sara.

– Nu kan det dyka upp en del spontanbesökare som är på väg till Thuns i Faringe också, hoppas Åsa.

En helt ny marknad ser dagens ljus i morgon och om arrangörerna får önska så blir det en fortsättning nästa år.

– Det vore kul om det blev en tradition, det finns alla möjligheter, säger Åsa och Sara nickar instämmande.