UF-företagare redo för dränguppdrag

Textstorlek:

Att få utveckla ett eget företag under skoltid är lärorikt och en bra merit att ha med sig i framtiden. Det tycker Jällaeleverna Mathias, Marcus och Isac, som driver ett UF-företag där de åtar sig alla slags dränguppdrag. Här är det inte pengar som är drivkraften.

Mathias Jernberg, Marcus Jakobsson och Isac Eriksson går andra året på naturbruksprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Inriktningen är lantbruk med specialisering växtodling och maskinförare.

De har framtidsplanerna utstakade sedan länge. Föräldrarna driver lantbruk och killarna siktar på att föra traditionen vidare och ta över respektive familjegård framöver.

Ingen tvekan om det. Men några decennium ska passera innan det blir aktuellt. Under tiden tänker trion samla på sig bred erfarenhet och kunskap inom den gröna sektorn. Efter skolan är planen att äga egna företag.

Väl där kommer kursen i entreprenörskap, som finns på schemat det här läsåret, förhoppningsvis vara till stor hjälp.

I höstas startade eleverna i klassen UF-företag (Ung företagsamhet). Mathias, Marcus och Isac gick samman och registrerade Drängarna UF.

Här vill de försöka bygga upp personliga varumärken.

– Vår affärsidé är att kunna hjälpa jordbrukare om de har ont om tid. Genom oss kan de hyra in extra arbetskraft. Billigt, tillägger Marcus, som bor i Husby-Långhundra utanför Knivsta.

– Tanken är att både vi och kunden ska bli nöjda. Vi får lära oss sånt vi kan ha nytta av i utbildningen och vi knyter kontakter, fortsätter han.

– Vi erbjuder våra tjänster på kvällar och helger, när andra inte vill jobba. Vi tar jobb runt skolan och där vi bor, säger Isac, som är bosatt på Åland och reser hem över helgerna.

Mathias jagar jobb i sina hemmatrakter i Taxinge, Nykvarn.

Så här långt har uppdragen främst handlat om service- och underhållsarbeten samt ren­göring av maskiner.

– Det är ganska stiltje under vintern. Behovet av arbetskraft har inte varit så stort än, men vi hoppas på mer jobb när vårbruket drar igång, säger Mathias och klargör vilka sysslor som ligger dem varmast om hjärtat.

– Maskinföring och växtodling är ju det vi är mest intresserade av. Men vi är öppna för allt.

Isac berättar att han till exempel har fått hjälpa till att sortera ut dåliga palsternackor hos en grönsaksodlare på Åland. Marcus har mjölkat en del. Båda har nyligen tagit körkort för motorsåg och röjsåg, vilket kan öppna upp för fler arbetsuppgifter.

– Körkort krävs för att jobba på någon annans mark eller för att arbeta ihop med någon i skogen, redogör Marcus.

Facebook används som marknadsföringskanal.

– Vi har en egen sida och länkar till en facebookgrupp för spannmålsbönder. Det har gett bra respons. Sedan har man fått napp genom kontakter hemma, säger Isac.

Deras mål är att få ihop 50 arbetstimmar var innan företaget avvecklas i maj.

Längs vägen hoppas de lagra på sig mycket och nyttig erfarenhet.

Att UF-företagandet har gett mersmak, är de tre överens om.

– Det är en riktigt vettig kurs att ha i bagaget, säger Marcus.

Om Drängarna återuppstår i annan bolagsform efter årskurs 3 återstår att se.

– Det är en bra affärsidé med många möjligheter. Om det går bra i vår kanske man kan starta upp det igen sen. Det finns större efterfrågan än man kan tro, konstaterar Mathias.

Malena Olsson