”Vi avslöjar inte allt förrän det är dags för vernissage”

Textstorlek:

Påsken är synonymt med utställningar och öppna ateljéer runt om i länet. Men redan nu på söndag inleds konst- och hantverksutställningar i Skuttunge, Björklinge och Viksta kyrkor.

– Utställningarna startade år 2005 efter idé av dåvarande komminister Per Harling. Året efter kom vi med och sen har det fortsatt, säger Ulla Forssberg, en av medlemmarna i Skuttunge kyrkliga syförening.

Varje utställningsår har sitt speciella tema som tas fram i samarbete med kyrkan, och i år är temat ”Omsluten”. Det illustreras i många olika former och tekniker, bland annat en tavla i lappteknik av Kristina Simonsson och akvareller målade av Cristina Wahlström.

Tavlorna visar bland annat en liten fågel omsluten av en hand och ett ofött barn omsluten i moderns kropp.

– Jag har målat i många år men det var först efter pensioneringen som jag kunde ge det större utrymme, säger Cristina Wahlström.

För dagen har fem kvinnor samlats runt bordet i Skuttunge kyrka och förutom Cristina Wahlström och Ulla Forssberg deltar Kristina Simonsson, Margareta Andersson och Karin Ivarsson.

– Vi väntar fler deltagare under eftermiddagen. Tidigare har vi träffats hemma hos varandra, men det senaste året är det här i Skuttunge kyrka vi träffas, säger Ulla Forssberg och petar in lite fyllning i ett lysande rött hjärta.

Bordet är fyllt av färdigsydda hjärtan som kommer att utgöra ett av många konstverk som visas i kyrkan under Palmsöndagen.

– Vi vill inte avslöja för mycket inför vernissaget och därför har vi inte tagit med allt idag, säger Cristina Wahlström.

Det är en stor bredd på hantverket och Ulla Forsberg berättar att de jobbar med allt, från skrot till sömnad. Men man håller sig alltid till årets tema som kräver ett stort mått av kreativt tänkande.

– Det är inte bara vi som medverkar med utställning i kyrkorna. Men det som kanske är lite speciellt för oss är att här gör syföreningen det tillsammans, säger Ulla Forssberg.

Samtliga är eniga om att gemenskapen är viktigast och var och en bidrar efter förmåga. Alla bakar exempelvis kakor till lotterier och man samlar också in pengar, bland annat genom handarbetsauktioner, som sedan skänks till olika välgörande ändamål.

Närmast väntar dock årets konstutställning och vernissage hålls i samband med gudstjänsten på söndag 25 mars, och utställningen pågår till och med 29 april.

– I Skuttunge kyrka hålls vernissagegudstjänst del ett, och sen fortsätter det i Björklinge och Viksta. Det kommer också att gå bussar till kyrkorna, säger Ulla Forssberg.