Decennier av vänskap

Textstorlek:

Att hålla vänskap och dess möten vid liv kanske inte är så lätt alla gånger. Men har man roligt tillsammans så går det. Det intygar några kvinnor som träffats regelbundet sedan 1960-talet.

– Jag och Marianne Ström har faktiskt varit med sedan 1960, säger Inger Karlsson som är dagens värdinna.

Förutom Marianne Ström har Marie-Louise Åberg och Maud Persson tagit plats runt bordet där lunchen precis är avslutad. Marie-Louise och Maud har varit med på träffarna sedan 1968 respektive 1971.

– Birgitta Wahlund saknas idag men hon är också med i gruppen, säger Inger Karlsson.

Hur började de här vänträffarna?

– Jag och Marianne jobbade tillsammans på Akademiska och det ledde till umgänge även privat, säger Inger Karlsson och fortsätter:

– Från början hade vi syjunta, och då var vi åtta deltagare, men en del har tyvärr gått bort. Så småningom blev det att vi bara träffades och fikade. Numer äter vi först och sen avslutar vi med kaffe och kortspel.

– Ja, idag är det bara Maud som handarbetar av oss, tillägger Marie-Louise Åberg.

Var 14:e dag turas kvinnorna om att träffas hemma hos varandra och det avslutande kortspelet, poängpoker, är nog så viktigt.

– Vi satsar tio kronor och vi brukar säga att för 30 kronor har vi roligt i fyra timmar, säger Maud Persson och skrattar.

– Vi har ett lottosystem som vi kör ihop också men det har inte gett så mycket utdelning. Jag tror att 500 kronor är det mesta vi har vunnit, säger Inger Karlsson.

Man lägger också en slant vid varje träff och gör sen något kul för pengarna.

– Ibland får gubbarna vara med också, och det är allt från restaurangbesök till teater och utställningar. Vi har även åkt till Ullared, säger Marie-Louise Åberg.

Det är aktiva kvinnor och samtliga håller igång med både dans och gym. För Marie-Louise Åberg innebär våren också starten på ett annat stort intresse.

– Nu drar jag och maken iväg med husbilen och vi är ute sex månader om året. Det blir resor både i Sverige och utomlands, säger hon.

Men vänträffarna rullar på, förutom några uppehåll under sommarsäsongen.

– Det här fortsätter vi med så länge vi kan, det är uppskattad egentid, säger Maud Persson.