En heldag med viktiga ämnen

Textstorlek:

På onsdag, 11 april, arrangerar Heby kommun en seminariedag om beroende och psykisk ohälsa i Heby Folkets hus. Dagen bjuder på flera seminarier och föreläsningar och avslutas av författaren och medieprofilen Sanna Lundell.

Dagen, som fått namnet ”Ta dig i kragen”, genomförs i samarbete med Frivilliga samhällsarbetare, Beroendeteamet, IOGT-NTO och NBV. Dagen bjuder på ett innehållsrikt program med seminarier och föreläsningar om bland annat missbruk, beroende och medberoende.

– Vi vill belysa de här viktiga ämnena så att människor får upp ögonen för att det finns. Det är också vktigt att man känner till att det finns hjälp och stöd att få, säger Claes Ström, beroende­teamet, Heby kommun.

En som besöker seminariedagen både för- och eftermiddag är Staffan Hübinette, författare och Årets förebyggare 2017. Han kommer att prata om cannabistrenden och hur man kan jobba drogförebyggande i skolan.

– Vi har också bjudit in högstadiet, och lärarna har varit positiva, säger Claes Ström.

Andra ämnen som tas upp under dagen är bland annat arbetsliv med autism, sockerberoende, att vara våldsutsatt som kvinna, medberoende och barnens situation vid ett beroende.

Vidare uppmärksammas missbruk och vägen tillbaka till ett fungerande liv där flera livsberätteser ingår.

– Vi vill medvetandegöra folk om att vi finns och att inte vara rädda för att ta kontakt, säger Emma Andrén, verksamhets­utvecklare i NBV, och fortsätter:

–  Vi är en grupp med olika ingångar, och alla har bidragit till den här dagen.

Det blir även medverkan av Heby musikskola som bjuder på en glädjefylld musikal om att leva sina drömmar.

Dagen avslutas med besök av författaren och medieprofilen Sanna Lundell. Hon har bland annat medverkat i SVT:s program Djävulsdansen och skrivit boken med samma namn. Hon kommer att tala om medberoende, de som står vid sidan av en missbrukande anhörig.

Seminariedagen, som inleds klockan 9.00, är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs.