Fria resor för skolungdomar i sommar

Textstorlek:

I sommar får alla skol­elever som gått ut årskurs 6, 7, 8 och 9 samt årskurs 1 och 2 i gymnasiet kostnadsfritt resa med UL:s buss- och tågtrafik. Det beslutade kollektivtrafiknämnden vid ett sammanträde nyligen.

I ett pressmeddelande säger Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden att regeringen har föreslagit ett statligt stöd för att finansiera kostnadsfri kollektivtrafik för skolungdomar.

Förutsatt att förslaget går igenom kommer länets skol­ungdomar att få resa gratis under sommarlovet.

Bertil Kinnunen skriver att det är positivt att ungdomar får möjlighet att resa med buss och tåg i stället för att antingen bli skjutsade med bil till aktiviteter eller sommarjobb eller avstå från att vara med.

– Det ger ungdomarna större frihet samtidigt som resorna görs mera klimatsmart, säger han.

Genom det statliga stödet räknar kollektivtrafiknämnden med att det inte blir något intäktsbortfall på grund av färre sålda sommarlovsbiljetter.

I Uppsala län är det cirka 25 000 ungdomar som omfattas fritt resande juni–augusti. UL kommer att skicka ut biljetter till alla som enligt uppgifter från länets kommuner tillhör de årskurser som ska få fritt resande.