Guldgård med ko-kompisar

Anders Johansson är kompis med sina kor och Marja ser ut att uppskatta vänskapen.

Textstorlek:

LRF Mjölks guldmedaljen har delats ut i 60 år och på måndag, 16 april, är det dags för årets utdelning. Anders Johansson, Knivsta, är en av dem som levererat mjölk av högsta kvalitet under minst 23 år och får ta emot medalj ur kungens hand.

Vid årsskiftet fanns det 119 mjölkgårdar i Uppsala län och en av dessa gårdar finns alltså i Knivsta. Anders Johansson tog över föräldragården Kullsättra år 1977 tillsammans med brodern Lars som var med i driften under många år. Även Anders fru Eva, som jobbat inom skolan, har hjälpt till på gården.

Anders Johansson är stolt över gårdens mjölk och säger i ett pressmeddelande att guldmedaljen är ett bevis på att man gjort något bra.

– Kraven på mjölken är höga och de har blivit striktare under åren jag hållit på, så jag är stolt, säger han.

Tidigare har det funnits mellan 30 och 50 kor på gården, men nu är det endast 14 kvar. Efter sommaren räknar Anders Johansson med att enbart ha nötköttsproduktion. Att vara helt utan djur skulle kännas tomt och att jobba med kor har varit det bästa med jobbet enligt Anders.

–  Jag ser dem som kompisar, pratar snällt med dem och säger alltid god natt och så. Vi och barnen ger dem passande namn också. Till exempel har vi en stut som heter Vilgot för att han alltid vill gott.

Att lyckas med mjölken handlar om att ha friska välmående kor och att vara seriös och noga med allt. Anders påpekar att fodret är jätteviktigt liksom att hålla rent och ha bra rutiner vid mjölkning. Klövvård är också viktigt.

–  Korna är som en själv, mår man bra gör man ett bättre resultat. Vi har lagt in sköna gummimattor i ladugården och korna får gå ute så länge det bara går. Vädret får bestämma.

Alla kor har sina egenheter och vissa utmärker sig mer än andra. Anders nämner en ko som mjölkade i tre år efter sin sista kalv och det har även funnits en jerseykviga med stjärnstatus.

– Hon var så duktig att hon blev filmstjärna. Hon blev utvald till reklamfilmen för Frödinge ostkaka. Hon var hur tam som helst och gjorde ett jättebra jobb.

Anders Johansson är stolt över sina kor som både producerar livsmedel och gör insatser på andra vis. Han säger att vill man ha ett öppet landskap måste någon beta där, och dessutom följer svenska mjölkgårdar stränga regler.

Nu väntar en resa till huvudstaden där Anders Johansson och ytterligare 30 mjölkbönder belönas med guldmedalj vid en ceremoni.

 

Fakta: Högsta utmärkelsen 

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år.

Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. År 1958 delades de 15 första Guldmedaljerna ut av Gustaf VI Adolf. Men Guldmedaljprogrammets historia börjar redan 1915 när det första förslaget till kvalitetsbetalning av mjölk togs fram. De första utmärkelserna delades ut 1928.

Källa: LRF/Guldmedaljen