Klädbyte ger stor miljövinst

Textstorlek:

Lördag den 14 april byter vi kläder med varandra. Då är det dags för Sveriges största klädbytardag, som arrangeras av Naturskyddsföreningen i samarbete med Avfall Sverige och landets kommuner.

Förra året bytte över 40 000 plagg ägare på Sveriges största klädbytardag. Det motsvarar en resursbesparing av 30 ton kemikalier, 280 ton koldioxid och 40 000 kubikmeter vatten, förutsatt att de bytta plaggen ersatte nya plagg.

Avfall Sveriges kommunikationschef Anna-Carin Gripwall säger i ett pressmeddelande att det är en stor besparing av naturresurser att byta eller handla second hand jämfört med att köpa nya kläder.

– Trots det är det fortfarande vanligare att slänga kläder än att återanvända dem. Det vill vi ändra på, säger hon.

I genomsnitt köper vi cirka 13 kilo nya kläder och textilier varje år. Många känner nog inte till att det går åt mycket vatten, kemikalier och energi för att producera nya plagg.

För att tillverka tyg till ett par vanliga jeans krävs till exempel cirka 10 000 liter vatten. Genom att öka livslängden från 2,2 år, som är genomsnitt för ett plagg, med ytterligare nio månader minskar klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent.

– Att byta kläder med andra är ett av flera sätt att låta kläderna leva länge, säger Anna-Carin Gripwall och tillägger att laga, ändra och skänka till insamling är andra miljösmarta tips.

Klädbytardagen är ett Miljö­­närmärkt arrangemang, inom ramen för Avfall Sveriges kampanj Miljönär-vänlig, som drivs tillsammans med kommunerna.

Med märkningen vill vi uppmärksamma och hylla verksamheter som gör det möjligt för allmän­heten att laga, låna och återanvända sina prylar istället för att köpa nytt.

I Uppsala län anordnas klädbytardagen i Bålsta centrum i foajén utanför biblioteket, Östervåla bibliotek, Kafé Kyrkbacken i Örbyhus, Uppsala folkhögskola, Pumphuset Uppsala och Park Inn by Radisson Uppsala.