Kreativt nätverk intar stationshuset i Grillby

Textstorlek:

Mötesplats, hantverk, återbruk och levande verkstad. Det är ledorden för det nystartade nätverket Tantverket i Grillby. Nu smyger de sakta igång sin verksamhet en knarrig trappa upp i det gamla stationshuset från 1870-talet.

Efter att idén legat och grott en tid, tog planeringen fart på allvar i höstas.

– Vi har länge pratat om en mötesplats där kreativa kvinnor kan samlas, för att inspirera varandra och utbyta erfarenheter, berättar Eva Wrede som tillsammans med Pia Haglund är initiativtagare till nätverket.

Ett första möte hölls i i början av mars för att undersöka om intresse fanns.

– Det gjorde det! Vi har redan ett tiotal deltagare. Sånt här sprider sig snabbt, säger Pia, när vi träffas på övervåningen i det vitmålade stationshuset med gula knutar i Grillby.

Det är här, i den före detta stinsbostaden, som nätverket ska bygga upp sin verksamhet. I dagsläget ekar lokalerna, fördelade på tre rum och kök, i de närmaste tomma. Näst på tur står att få lite möbler och inredning på plats.

– Det blir att gå hem och skrapa ihop grejor ur förråden och ta hit. Vi är mest i behov av hyllor, konstaterar Pia, och ser sig om i rummen som ska rymma en levande verkstad, butik med deltagarnas hantverk och en hörna med second handprylar till försäljning.

Vid fikabordet har även nätverkets Anita Lindqvist, Eva-Lena Hesselbrand och Eva Wrede slagit sig ner. Det textila skapandet ligger trion varmast om hjärtat medan Pia har trähantverket som sin specialitet.

– Det kan vara svårt att få ut sina produkter, man producerar och det läggs på hög. En tanke med det här är att inte behöva åka runt och sälja på marknader, något som är ganska slitigt, säger Anita, och berättar att de är många kvinnor i trakten som ägnar sig åt hantverk av olika slag.

Såväl nätverket som mötesplatsen kommer att vara öppen för alla, unga som gamla.

– Alla är välkomna, både de som vill hålla på med hantverk och de som vill lära sig. Och man behöver inte vara med i nätverket för att komma hit, betonar Eva-Lena.

– Man kan komma och ha med sig eget material eller låna här.

Eller så går det bra att bara komma upp och prata bort en stund. Framöver har vi tänkt ordna temadagar och kurser också, säger Pia.

Formerna för nätverket ska växa fram organiskt, menar sällskapet runt bordet.

– Vi får känna oss fram och se vad vi har för behov. De som ansluter får vara med och påverka. Det enda vi kommer att ha strikta ramar kring är försäljningen, där vi inte kommer att sälja på kommission, säger Eva.

– Ska man sälja behöver man vara aktiv och engagerad i verksamheten. Det är ju en del som ska skötas, fortsätter hon.

Genom åren har utrymmet bland annat verkat som föreningslokal, lagerplats och verkstad för byggnadsvårdsbutiker som legat inhysta i det nära 150 år gamla stationshuset. Nu fylls rummen åter med liv, i hela byggnaden.

– Ägaren av huset planerar en verksamhet på bottenvåningen på sikt, också det med fokus på hantverk. Vi kommer att komplettera varandra, menar Eva.

De fyra kvinnorna ser fram emot en gemensam ”ateljé”, där de kan träffa likasinnade.

– Ibland kan det kännas ensamt att sitta hemma. Nu kan man välja om man vill ha sällskap, säger Anita, som hoppas att en vävstol och symaskiner ska komma på plats inom kort.

Att hålla hantverkstraditionen levande, trevlig samvaro och att det ska vara inbjudande är några av målen för det nystartade nätverket Tantverket. Att få mer liv och rörelse på orten är ett annat.

– Det är ganska stor inflyttning till Grillby och det händer inte jättemycket här. Det kan vara roligt för nya ortsbor att besöka oss. Man kan komma in och kika även om vi inte har kommit iordning än, bara för att se vad det är, tipsar Pia.

Och namnet till trots, Tantverket, så behöver inte karlarna vända i dörren.

– Tanter, hantverk, nätverk… Vi satt och lekte med orden och tyckte Tantverket kunde passa. Men visst är gubbar också välkomna, försäkrar Eva.