Matnyttigt om älskad knöl

Potatisprojektet är ett samarbete mellan Svensk Potatis och Hushållningssällskapet.

Textstorlek:

Nu lanseras en ny kunskapskälla om vår mest älskade knöl. Svensk Potatis och Hushållningssällskapet ligger bakom den matnyttiga webbsidan ”Potatis i tiden”.

– Vi har grävt i de djupaste arkiven om potatisens betydelse för Sverige, intressanta fakta om sorter och odling, historiska recept, unika bilder och anekdoter. Det är en fullmatad kulturhistorisk och kulinarisk webbplats som ska föra potatistraditionen vidare, säger AnnaKarin Hamilton, marknadsansvarig för Svensk Potatis AB, i ett pressmeddelande.

Potatis i tiden är ett samarbete mellan Svensk Potatis och Hushållningssällskapet. Med projektet vill man berätta historien om och kring potatis i Sverige genom tiderna.

– Det är viktigt bevara vår svenska mathistoria, inte minst för unga människor som kanske inte vuxit upp med potatis på det sätt som tidigare generationer har gjort. Vi vill berätta om vilken betydelse potatisen har haft, som nödföda för överlevnad till gastronomisk njutning i finrummen. På webbplatsen har vi samlat massor av inspirerande recept som utgår från potatisrätter som tillagades så tidigt som på 1700-talet, fortsätter AnnaKarin Hamilton.

De flesta känner till att det var Jonas Alströmer som fick oss att börja äta potatis i Sverige. Kanske inte lika många vet att det finns cirka 5 000 olika potatissorter i dag.

Projektets syfte är att stärka potatisens identitet och öka kunskapen om de sju potatisregionerna i Sverige, vilka sorter som odlats historiskt, lokala odlingstraditioner och regionala specifika egenskaper och smaker.

– Det är faktamässig läsning, varvat med intressanta anekdoter.

Arbetet har finansierats med stöd av EU, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

– Nu har vi paketerat fakta från 260 böcker och skrifter, docenter och lektorer, historiker och vetenskapsmän. Det har varit en fantastisk resa från jord till bord och webbplats. Men vi slutar inte där. Vi kommer att hålla inspirationsmöten, utbildningar och föreläsningar för alla som vill lära sig mer om alla tiders bästa knöl, potatisen, informerar AnnaKarin Hamilton.