”På landet måste man ha flera ben att stå på”

Textstorlek:

– För att kunna livnära sig på landet måste man hålla på med många saker.
Det säger Carina Carrol, som bland annat driver hönsuppfödning och biodling, skapar textila hantverk och precis har startat en webbutik. Helt nytt i sortimentet är egentillverkade bivaxdukar, som snabbt har väckt stort intresse.

Året var 2005 när Carina Carrol tog över släktgården i Almunge-Gränby, som morföräldrarna köpte någongång på 1950-talet. Flyttlasset gick från Stockholm.

– Jag tillbringade somrarna här som barn, berättar Carina, som är civilekonom i grunden och har många yrkestitlar på sitt cv.

Hon har bland annat jobbat som rektor på en egen skola, drivit restaurang och ägt antikaffär.

Strax efter att ha boat in sig på gården, som fått namnet Umprum gård, skaffade hon sin första kull Gotlandsfår. Någon erfarenhet fanns inte i bagaget.

– Syftet med fåren var att hålla markerna öppna. Jag åkte ner till en fårägare på Gotland och fick tre dagars introduktion, och djur med mig hem, säger Carina.

Där och då väcktes hennes intresse för avel, som kom att utvecklas till en omfattande hobbyverksamhet. Som mest hade hon ett 60-tal får hemma på gården, en syssla som bedrevs vid sidan av pendlingen och jobbet i Stockholm.

Men för drygt fem år sedan fick hon nog.

– Det var mycket jobb och tungt, samtidigt som förtjänsten var liten. Jag sålde fåren och bestämde mig för att börja jobba hemifrån istället.

Efter att ha gått några kurser slog sig Carina på biodling och strax därpå även hönsuppfödning.

– En kompis födde upp avelshöns och det gick bra för henne. Det inspirerade mig att prova på. Jag började i liten skala för egenförsörjning och för att sälja matägg. I dag har jag fem avelsgruppen och i mån av tillgång även kycklingar och unghönor.

Hon medger att satsningen låg rätt i tiden. Sedan några år är det trendigt att ha hobbyhöns. Carina har dessutom valt att nischa sig på raser som värper olikfärgade ägg. I lagården samsas bland annat höns av rasen Wyandotte, Maran, Silverudds blå och Cream legbar om utrymmet.

Som företagare på landsbygden krävs ofta att man har flera ben att stå på. Det kan Carina intyga. Förutom att sköta djuren skapar hon textila hantverk, främst av fårskinn och ull, som hon åker runt och säljer på marknader. I vår har också en webbutik blivit verklighet.

– Jag har tänkt starta en webbutik i flera år, men det har inte blivit av. I år var det ett nyårslöfte, säger Carina och konstaterar att fler och fler handlar online idag.

I sin ”gårdsbutik” på nätet säljer hon egna produkter och varor som har anknytning till verksamheten, som honung, ullgarn, plädar, servetter med bimotiv och burkar med höns på. En nyhet i sortimentet är egentillverkade bivaxdukar, som kan användas istället för plastfolie.

– Idén fick jag på nätet, men där har jag mest sett importerade så kallade bee-wraps. Det har precis börjat komma till Sverige, säger Carina och tar fram en ost inpackad i storblommigt omslag.

Bivaxdukarna tillverkar hon av återvunnet bomullstyg och bivax.

– Man river bivax på tyget och ställer in i ugnen alternativt stryker på. När man sedan ska täcka matskålen eller veckla in osten värmer man bara duken med händerna. När vaxet kallnar stelnar det i den önskade formen, förklarar Carina och tipsar om att det är enkelt att göra själv, förutsatt att man får tag på bivax.

Dukarna är både miljövänliga och hållbara, vilket hon gissar har bidragit till den positiva responsen.

– De håller i upp till ett år och tvättas i svalt vatten med lite diskmedel. Många har aldrig hört talas om det tidigare och är nyfikna. Några har redan hört av sig och vill bli återförsäljare.

Carina känner att hon har hittat sin grej, det här med att kombinera flera sysslor passar henne. Som företagare på landet vill hon också uppmana till samarbete.

– Vi på landet måste supporta och stötta varandra, inte se varandra som konkurrenter, säger hon och berättar att kaniner kan bli nästa satsning på Umprum gård.

Hur kom du på namnet, Umprum gård?

– Det var min morfar som kallade sig själv för ”Umprum”, varför vet jag faktiskt inte. Men jag tyckte namnet passade eftersom det var hans gård från början.

Fakta

Färgade ägg

Ett hönsägg får sin färg när ägget är nästan färdigbildat. I hönan finns en skalkörtel som innehåller ett sekret som färgar äggskalet. Färgen på hönsägget är genetiskt betingad och beror alltså på vilken ras hönan tillhör – vita höns värper normalt vita ägg och färgade höns normalt färgade ägg. Det finns inte bara vita och bruna hönsägg utan även mer färggranna, och ser man på fågelägg i stort finns det många variationer i utseendet.

Källa: Allt om vetenskap