Positivt om att nå målet

Vid slutet av 2019 ska vi förbruka max 90 påsar per person och år.

Textstorlek:

I fjol användes minst 832 miljoner plastkassar i Sverige, 83 per person. Om sju år ska siffran ha halverats om vi ska klara EU:s mål. Naturvårdsverket är optimistiskt.

Snart har det gått ett år sedan informationsskyldigheten om plastpåsar infördes i Sverige. EU:s mål är minska förbrukningen av plastkassar till 40 stycken per person och år senast 2025. Det är mindre än en ny plastpåse i veckan. Vid slutet av 2019 ska vi förbruka max 90 påsar per person och år.

Naturvårdsverket har fått in rapporter om att den handeln köpte in 832 miljoner plastkassar 2017. Det motsvarar 83 påsar per person, men myndigheten har inte fått in alla rapporter ännu. Siffran väntas stiga.

– Siffran är med stor sannolikhet högre än den inrapporterade, men det går inte att säga hur mycket, säger Agnes Willén på Naturvårdsverket och fortsätter:

– Det har inte funnits tillsyn på förbrukningar av plastkassar tidigare och det är svårt att mäta om användandet har minskat. Det här är mer som en fingervisning av läget just nu.

Agnes Willén är optimistisk om att nå målet, även om det är långt kvar.

– Vi får se det här som ett referensår, räcker det med ett informationskrav eller måste vi ta till något annat?

Vad det skulle vara för metoder kan hon inte svara på i dag. Naturvårdsverket har tidigare föreslagit en avgift på fem kronor per plastpåse, vilket regeringen har ratat.

Att förbjuda plastpåsar helt är inte aktuellt.

– Något måste vi bära hem våra varor i. Det bästa är ju om man kan ta med sig hemifrån, men att bestämma att något skulle vara bättre än något annat är inte fullt så enkelt. Om man har tagit en påse är det bästa att använda den så många gånger som möjligt, säger Agnes Willén.

Enligt en undersökning från Håll Sverige rent och Novus använder drygt 90 procent sina kassar som soppåsar. Men helst ska påsen återvinnas som plastförpackning.

– Det bästa är att köpa avfallspåsar på rulle, de är mycket tunnare och har mycket lägre energiåtgång.