Rännare redo för fartfylld färd

Textstorlek:

Stabil eller ranglig konstruktion? Bland flott­byggarna som om några dagar ska ge sig ut i Fyrisåns vilda strömmar är just det en fråga om att hamna i plurret eller inte. Förberedelser inför årets forsränning har under veckan pågått för fullt vid Ångströms­laboratoriet i Uppsala.

Valborgsmässoafton står för dörren och i Uppsala väntar en studenthögtid kantad av traditioner. En av dem är forsränningen, som i år arrangeras för 44:e gången av Uppsala teknolog- och natur­vetarkår.

I startfältet, i sällskap av cirka 450 andra rännare, kommer Sara Hedar att finnas. Under veckan har hon tillsammans med sitt rännarlag byggt farkosten som ska transportera dem från starten vid Eddaspången ner till Islandsfallet. Med tanke på det höga vattenståndet i Fyrisån kan det bli en omtumlande färd.

– Det är lite läskigt med så mycket vatten. Man har gått ut med en varning och rekommendation att åka vid sidan av fallen, säger Sara Hedar, som går tredje året på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.

Hon är ändå förväntansfull inför sin premiärtur.

– Det här är något man ska ha gjort, menar hon och sågar vidare på bygget som baseras på barnprogrammet med rymdtema, Tillbaka till vintergatan.

– Det visades på tv när vi växte upp i början på 2000-talet och vi älskade serien, berättar hon.

Grönområdet bakom Ångströmslaboratoriet har i veckan förvandlats till en byggplats. Här sågas och spikas på 120 ekipage, designade av lagen själva. Alla har blivit tilldelade byggmaterial i form av cellplast och plankor.

– Vi kan använda annat material också, bara det flyter. Men då får vi köpa till det själva, tillägger Sara Hedar.

Projektledare för årets forsränning, även kallad ”Forskarl”, heter Mikaela Seleborg. När vi når henne på telefonen har hon precis övervakat provåket, som ska ge en bild av hur det höga vattenstånd kommer att påverka flottarna. Allt gick bra, intygar hon, och garanterar att årets lopp blir en fartfylld historia.

– Det kommer att gå fort och bli jättekul, försäkrar hon berättar att ett dykarlag, Sjöräddningssällskapet och Röda Korset är på plats och bevakar tillställningen.

– Det kommer att finnas 14 dykare i vattnet och sex på land. Sjöräddningssällskapet är både på land och i vattenskotrar, säger Mikaela Seleborg, som ser fram emot måndagens folkfest.