Snösmältning och pollensäsong

Textstorlek:

Nu verkar den ändå vara här – Våren! Inte en dag för sent. Kvistar och genar, alldeles för långt fjolårsgräs och löv och pinnar och en och annan bortblåst plastkruka samt en kvarglömd trädgårdsslag som legat gömd under snötäcket men ändå gnagt på gubbens heder och samvete eftersom han varit helt medveten dessa föremåls fördolda existens. Det är sådant som kallas underlåtenhets synd och därmed ska bekännas för att få förlåtelse och erhålla samvetsfrid.

Nu kan ju bekännelser vara rätt jobbiga och då blir det mycket enklare och bekvämare att liksom vända på kuttingen och börja på ny kula som om ingenting egentligen har hänt. Så gör ju våren och alla andra årstider och då kan det ju inte bli eller vara fel.

Gubben tar bussen till tätorten och inhandlar ett gäng penséer och ett par skönt blommande pelargoner för köksfönstret som alldeles nyligen åter försetts med sina skira vita spetsgardiner. Mor i stugan blir nöjd.

Pelargonerna finns i blickfånget och medvetenheten om att det nu blommar i lådan invid postlådan värmer minst lika mycket som den tillsvidare bleka vårsolen. Resterande blomster ska få sina platser i krukor på förstutrappen.

En försvarlig bukett snödroppar plockas och leverera till Mor och svärmor som numera är väl omhändertagen på ett äldreboende i en grannkommun.

Men med värmen och vårsolen kommer dom som är nästan helt i klass med Tandtrollen: Pollen! Det sticker, kliar och gör ont. Allergipiller och pappers­näsdukar inhandlas och det snoras och snyftas från bittida till sent.

Ögonen ser så rödgråtna ut att flickorna på den lokala matbutiken behandlar och bemöter gubben på ett mer än vänligt och sympatiskt sätt.

Gubben vill inte direkt dra nytta och fördelar av den uppkomna situationen men visst är det behagligt att få lite sympati och medkänsla helt oförtjänt av de väna varelserna. Det är bara lite bekymmersamt att pillren hjälper och situationen brukar återgå till sitt normala läge en bit in i pollensäsongen.

I år ska den sena våren åstadkomma en komprimerad, kort och intensiv pollensäsong. Som lök på laxen och grädde på moset är den kommunala trädgårdsarbetaren som blåser damm med lövblås på back­stuparet som sitter på en bänk och inväntar transport hemåt efter besök hos mor och svärmor.

Det är inte alltid eller helt givet att hyrkuskföretagen håller vad dom lovar men detta är en annan historia.

I övrigt är det lugnt i Socknen.

Backstu’sittarn