Unga fixade vårfest i Järlåsa

Textstorlek:

Sol och glad stämning infann sig när Järlåsas unga gårdsråd på lördagen bjöd in till en storslagen vårfest deluxe på skolgården. Hårt arbete ligger bakom evenemanget, som har blivit möjligt med stöd av Upplandsbygd lokalt ledd utveckling och lokala sponsorer.

– Vi har jobbat dygnet runt i veckor känns det som, säger fritidsledaren Maria Berger och pustar ut.

Hon har funnits med och stöttat festfixarna sedan planeringen drog igång i december förra året. Gårdsrådet, som var värdar för lördagens tillställning, består av omkring femton tjejer och killar mellan 12 och 19 år.

– Det är några av ungdomarna som besöker fritidsgården. I den här konstellationen har man väl funnits i två år ungefär. De samlar in pengar och gör roliga grejer tillsammans, förklarar Maria Berger.

En vårfest i regi av Hem och skola har varit tradition på orten i många år. När de drog sig ur bestämde sig gårdsrådet att ta över arrangemanget. Med liten budget ordnade de sin första fest i fjol.

I år har de kunnat höja ribban tack vare ekonomiskt stöd från Upplandsbygd lokalt ledd utveckling. Det var Jenny Kangas, ungdomscoach på den ideella föreningen, som hörde av sig och tipsade om deras nystartade ungdomsprojekt.

– Det handlar om att stötta unga på landsbygden att bli lokala aktörer. Ungdomar som tar initiativ att starta projekt i syfte att göra något positivt för bygden, berättar Jenny Kangas, som har väglett gruppen genom processen.

Under fyra månader har förberedelserna pågått, med allt från planering, sponsorjakt och marknadsföring till nätverkande och inköp av varor.

På lördagen strålade så solen som på beställning och folk strömmade till skolgården, som för dagen förvandlats till ett mindre nöjesfält. Sumobrottning, ponnyridning, bumperballs, hoppborg och lyckohjul var en del av vad besökarna kunde roa sig med. Nygrillade hamburgare och korv erbjöds i matväg och kaffe med hembakat för den fikasugne.

– Det är helt underbart! Vilket engagemang ungdomarna lägger ner. Och vad roligt att det är så stor uppslutning när det händer något, säger Järlåsabon Sofia McKie, som uppskattar den familjära stämningen.

Deltagarna i gårdsrådet har fördelat arbetsuppgifterna inför dagen. Casper Nilsson, 19 år, går till exempel runt med en basketkorg på huvudet som barnen ska försöka skjuta mål i. Några prickar rätt.

– Det ligger mycket jobb bakom, men det har varit kul också. Vi är tacksamma för alla lokala sponsorer som har hjälpt till, säger han.

Vid lyckohjulet står Filip Sandberg, 14 år, och hoppas att gästerna ska prova lyckan på hans hembygge.

– Jag och pappa har byggt lyckohjulet av en plywoodskiva, säger han och demonstrerar anordningen.

Maja Wilhelmsson, 12 år, klargör att ett av målen med festen är att sätta Järlåsa på kartan.

På skolgården fanns också fotbollssektionen i Järlåsa IF representerade, loppisbord stod uppdukade och skolbiblioteket höll öppet.

– Det är ett bra exempel på att föreningar samverkar, tycker Jenny Kangas, som tror att evenemanget kan ge ringar på vattnet.

–  Ungdomarna lär sig att driva projekt och visar att de är en resurs för bygden. De bevisar att lokala krafter klarar det här och att man inte behöver ta hjälp utifrån. Det bubblar redan andra idéer, bland vuxna.

I förlängningen, menar Jenny Kangas, handlar ungdomsprojekten om att skapa ett ännu bättre klimat på landsbygden.

Förhoppningen är att vårfesten blir ett återkommande event.

Malena Olsson

 

Fakta: Ung i Upplandsbygd

Syftet med Upplandsbygds ungdomsprojekt är att satsa extra på unga under 26 år som vill agera lokalt och starta egna projekt. Ungdomscoachen ger bland annat vägledning i hur man driver projekt och jobbar på ett hållbart sätt från start till mål.

Projektet drog igång hösten 2017 och avslutas i juni 2020.

Källa: Upplandsbygd lokalt ledd utveckling