Evenemang 25 maj–1 juni

Textstorlek:

Uppsala

▶ Vårsångskafé med allsång i Faringe kyrka på lördag kl. 15. Faringesångarna och Norrtälje saxofonensemble medverkar. Därefter kafé och mer sång i bygdegården.

▶ Kungliga Akademiska kapellet framför H. Alfvén: Midsommarvaka och S. Prokofjev: Symfoni 5 i Universitetsaulan på lördag kl. 15.

▶ Författarafton i Valsätra kyrka på lördag kl. 19. Vibeke Olsson kommer och berättar om sågverksböckerna och folkrörelsernas framväxt i det sena 1800-talets Sverige. Servering.

▶ Micke Ahlgrens spelar upp till dans i Fyris park på lördag kl. 20–24.

▶ Att finnas till. Musikgudstjänt i Danmarks kyrka på söndag kl. 18. Damkören FriTillAria och

▶ Inger Knecht Lindmark, piano/orgel, framför en blandad repertoar med allt från Ted Gärdestad till Gabriel Fauré.

▶ Kyrkstigsvandring i Viksta på söndag med start kl. 9 vid kyrkan.

▶ Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull insektsvärld att växa fram, i Linnéträdgården.

▶ På Upplandsmuseet visas bland annat Sim sala bim, en utställning om trollerikonsten samt 500 – 5mph, en fotoutställning som handlar om Saras Halléns två liv, det som hon levde innan olyckan och hur det blev efteråt.

Knivsta

▶ Bio Blå Wingen visar Mamma Mia! – sing along – på onsdag kl. 19.

▶ I kväll fredag är det bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

▶ Träffpunkt med loppis på Röda Korsets mötesplats Kupan i morgon lördag kl. 11-15.

▶ Familjemässa i S:ta Birgittakyrkan på söndag kl. 11. Syföreningen säljer lotter till förmån för välgörande ändamål,

▶ Skogsbingo med tipspromenad vid främjarstugan i Långhundra på söndag kl. 10–12. Fikaförsäljning.

▶ Boulespel på Apoteksplan måndag och onsdag kl. 10–12. Medtag fikakorg.

▶ Elizabeth Brunius Hayashida föreläser om kost och näring på Lyckträffen på måndag kl. 13.30.

Heby

▶ Folkets hus bio Heby visar Solo – A Star Wars story på fredag kl. 19.

▶ Fokus bio Östervåla visar Solo – A Star Wars story på söndag kl. 18.

▶ Källdrickning i Olsbo. Samling vid Enåkers kyrka på lördag kl. 18 för gemensam avfärd till källan.

▶ Källdrickning i Källskogskällan i Huddunge på lördag kl. 20.

▶ Lasse Stefanz spelar i Vittingeparken i morgon lördag kl. 21–01.

▶ Animakörens konsert på Heliga trefaldighets dag eller missionsdagen på söndag kl. 18 i Västerlövsta kyrka.

▶ Andakt med källdrickning vid Trefaldighetskällan i Horsskog. Samling för samåkning på lördag kl. 17.30 vid församlingshemmet i Östervåla.

▶ Gudstjänst med församlingsfest vid Aspnäs gårdskyrka, Östervåla, på söndag kl. 11–14. Barnkören Gott och Blandat, Sött och Mixat sjunger. Servering, hoppborg med mera.

▶ Skrivarverkstad. Heby bibliotek gästas av före detta fristadsförfattaren Anisur Rahman som håller skrivarverkstad för alla skrivintresserade på torsdag kl. 17–19. Drop-in.

▶ Utställningen Bli klimatsmart på tio minuter visas på Tärnsjö bibliotek fram till 18 juni.

Enköping/Håbo

▶ Byvandring på lördag kl. 11–15. Färd med traktor och vagn till Hässlinge soldattorp där Hans Axelsson och Håkan Palm visar och berättar om soldatlivet. Samling mitt i Hässlinge by.

▶ Tillinge hembygdsförening ordnar byvandring i Lilla och Stora Järstena på lördag kl. 13–16. Titta på den unika logen i Lilla Järstena samt på de stora stenblocken som givit namn till byarna. Samling hos Arne Andersson i Hagby.

▶ Insektsvandring med Christina Winter i morgon lördag. Samling vid Drömparkens informationsskylt kl. 14.

▶ Mordagsfika med kakbuffé i Hjälsta bygdegård som bygdegårdsföreningen arrangerar på söndag kl. 12–16.

▶ Morsdagskafé med smörgås och gofika i Österundagården på söndag kl. 13–16.

▶ Vårblotet – ett motionslopp genom vikingaland på cykel med start och mål vid Futurumskolan i Bålsta. Loppet arrangeras av Bålsta cykelklubb nu på söndag kl. 8–16.

▶ Historisk dans på Skokloster slott nu på söndag kl. 13. Uppvisning och prova-på sällskapsdanser som var populära under 1700-talet under ledning av dansmästare Anna Löfgren.

▶ Fotoutställning av Kim Von Essen i Stenhusets galleri i Skokloster. Tema Skokloster Slott, Barn på slottet. Utställningen pågår fram till 31 maj. Öppet helger kl. 11-16 och vardagar kl. 12-15 i maj.

Tierp/Älvkarleby

▶ Rio bio i Skutskärs Folkets hus ger Solo: A Star Wars story på söndag och onsdag kl. 19.

▶ Rappbackespelning, vid Logen, Västlands hembygdsgård, i kväll fredag kl. 19. Till minne av spelmannen

▶ RappKalle. Hemlig gäst medverkar. Servering av kaffe och korv.

▶ Skräpplockning och visionspromenad tillsammans med Utveckla Örbyhus Tobo Vendel nu på söndag. Samling vid Framtidsfabriken, Stationsvägen 6, Örbyhus, kl. 10.

▶ Gospelgudstjänst i Skutskärs kyrka på söndag kl. 16.

▶ För din säkerhet. Vad händer när mobilen är död och strömmen har gått? Förvarsutbildarna informerar på biblioteket i Skutskär på torsdag kl. 13-16 samt i PRO-lokalen, Älvkarleby, kl. 18-20.

▶ Smådjursturnén med getter, får, grisar, kaniner och höns återkommer till Tierps kommun i slutet av maj. På tisdag är de på plats vid Fors gruppbostad, på onsdag vid Hällbacka, Söderfors, och på torsdag vid Vendelgården, Örbyhus. Tisdag-onsdag kl. 10–14 och torsdag kl. 11–15.

Östhammar

▶ Edwins spelar upp till dans i Hargshamns Folkets Hus i kväll fredag kl. 19.

▶ Torghandel på Rådhustorget i Östhammar i morgon lördag kl. 10–13. Botanisera bland lokalproducerade; som bondgård- och fårskinnsprodukter, raggarölax, hemslöjd och blomplantor.

▶ Albrektsmässan äger rum vart tredje år, så i år är det dags igen. Östhammars företagarförening står bakom arrangemanget som pågår lördag kl. 10–17 och söndag kl. 11–15. Företag i kommunen är på plats och visar sin verksamhet.

▶ Säsongspremiär på Öregrunds hembygdsgård på lördag kl. 11–15. Loppis och försäljning av plantor till hem och trädgård. Medtag egen fikakorg.

▶ Modelljärnvägens hus i Söderby, Alunda, har slagit upp dörrarna för säsongen och håller till mitten av juni öppet på lördagar 11–16. Även kafé och trädgård.

▶ Roslagens största drive-in-loppis, Bakluckan i Norrskedika, varje lördag kl. 10–14. Fynda allt mellan himmel och jord. Servering.

▶ Följ med på en rundvandring i orangeriträdgården, belägen i herrgårdsområdet i Österbybruk, på tisdag kl. 12. Se även utställningen Historiska bilder av orangeriträdgården och fortsatt förädling av trädgården.

▶ Retrolätt. Nostalgifantasterna Karina Karlsson och Yvonne Wahlbeck visar en utställning med klädminnen i ett samlingsrum på Simbadets camping och bad fram till 17 juni. På helgerna serveras kaffe med radiokaka.