Aktiv insats för att fler ska ta cellprov

Textstorlek:

Under cellprovsveckan, 14–20 maj, uppmärksammas vikten av att ta gynekologiskt cellprov. Region Uppsala satsar också aktivt på att ringa upp kvinnor som inte låtit undersöka sig.

Att ta ett cellprov är en viktig förebyggande åtgärd för att upptäcka tidiga stadier av livmoderhalscancer.  Flera barnmorskemottagningar har utökade öppettider, information syns i väntrum och i digitala kanaler. Sedan förra året satsar dessutom Region Uppsala på barnmorskor som ringer upp dem som inte har tagit cellprov. 

Mödrahälsovårdsöverläkare Birgitta Segeblad säger i ett pressmeddelande att alla kvinnor mellan 23 och 50 år får vart tredje år kallelse till att ta gynekologiskt cellprov. Äldre kvinnor mer sällan.

– De kan själva välja vilken barnmorskemottagning de vill boka tid hos och vilken tid. I Region Uppsala har vi satsat på att ringa upp kvinnor som inte deltagit för att kunna informera om vikten av att ta provet, säger Birgitta Segeblad.

Hon säger vidare att barnmorskor som ringer kan hjälpa till med bokning av tid om detta har varit svårt. Väljer man att tacka nej ska man ha gjort ett informerat val.

På 1177.se/cellprov finns information om gynekologiskt cellprov, vad det är och varför det görs.  Cervixcancer (livmoderhalscancer) är globalt en av de vanligaste cancersjukdomarna hos kvinnor. Sedan Sverige för 50 år sedan införde den organiserade screeningen med regelbunden provtagning hos barnmorska har antalet kvinnor som insjuknat dramatiskt minskat.

Kvinnor i Region Uppsala har enligt tillgänglig statistik inte deltagit i provtagning i samma utsträckning som i övriga delar av Sverige. En cancer utvecklas långsamt och kan därför botas om den hittas tidigt. En kvinna som behandlas i tid kan bevara sin fertilitet.