Chockhöjd taxa sänks nu rejält

Aila Gustavsson fick en chock över priset när hon anlitade färdtjänst för en tid sedan. I veckan beslutades dock om nya, och betydligt lägre, avgifter. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Aila Gustavsson, Östervåla, är 83 år och har svårt att ta sig fram utan sin rollator. Hon är beviljad färdtjänst och nyligen beställde hon en resa från Uppsala, hem till Östervåla. Det gick bra men när hon skulle betala visade det sig att avgiften höjts till nära dubbla nivåer.

– Tidigare har det kostat 260 kronor enkel resa, nu var priset 530 kronor. Det innebär att jag måste betala nära 1 100 för en resa tur och retur Uppsala. Det är en chockartad höjning, säger Aila Gustavsson som både är arg och besviken över höjningen.

Aila Gustavsson och maken bor en bit utanför Östervåla, bokstavligt talat vid vägs ände, och här stannar inga bussar.

– Jag kan hur som helst inte ta bussen, som många menar är ett alternativ, det är helt enkelt för höga trappsteg, säger hon och tillägger att hon uppfyller alla kriterier för färdtjänst.

Aila Gustavsson berättar att enligt avtal får hon åka sex mil utanför kommungränsen men med de nya avgifterna kommer resorna att reduceras.

– Från torget i Östervåla kostar det mig 40 kronor att åka hem mot tidigare 25 kronor. Det innebär att jag får betala 80 kronor om jag ska handla på orten.

Aila Gustavsson tycker att man åtminstone hade kunnat gått ut och infomerat om de nya avgifterna. Nu blev resan från Uppsala mer eller mindre en chock och hon vet de som inte har råd att besöka släkt och vänner längre.

– Jag har ändå en hyfsad pension eftersom jag har jobbat hela livet men det finns de som har det mycket sämre, säger Aila Gustavsson och tilläger att hon tidigare varit i kontakt med en ledande kommunpolitiker angående avgifterna men inte fått något svar.

Hanna Andersson
 är kommunjurist och upphandlingsansvarig och säger att det är en tilllfällighet att taxan blev så dyr efter den nya upphandlingen.

– I förlängningen kan det bli en justering av de priserna och jag förstår att det här har drabbat enskilda personer, och det är inte meningen, säger Hanna Andersson och fortsätter:

– Förhoppningen att det ska rätta till sig, det har också varit en politisk debatt om det här.

I tisdags hade kommunfullmäktige möte i Heby och då togs också beslut om nya avgifter. Det innebär att alla resor inom kommungränsen ska kosta 65 kronor och en resa till exempelvis Uppsala kommer att kosta 125 kronor.

Aila Gustavsson är tacksam och säger under ett telefonsamtal:

– Det är fantastiskt. Från en chockhöjning till en helt otrolig sänkning, jättebra.