Jakt på blivande poliser

Hebyeleverna Isabell Faraj, Ellen Johansson och Junis Eriksson fick höra mer om polisutbildning och yrke när Arne Bertilsson, Linda Rosander och Berit Jansson rullade in med husbilen. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Den som funderat på polisyrket har fått chans att veta mer under veckan. Poliser från tre län har rest runt i region Mitt med start i Uppsala län. Syftet med turnén är att man vill hitta blivande poliser och i tisdags rullade husbilen in till Östervåla följt av Heby.

– Vi berättar om utbildningen och polisyrket och vill så ett frö för framtiden, säger Arne Bertilsson aspirantutbildningsansvarig i region Mitt och aspirantansvarig i polisområde Uppsala.

Arne Bertilsson, Berit Jansson, aspirantansvarig i polisområde Gävleborg, och Linda Rosander, aspirantansvarig i polisområde Västmanland startade turnén i måndags med besök i Gimo och Tierp.

– Då besökte vi gymnasieskolor och det var stort intresse, särskilt i Gimo. Nu träffar vi elever från årskurs 8 och 9 och vårt tips är att söka gymnasium som ger allmän behörighet till vidare utbildning, säger Arne Bertilsson.

Vilka frågor har ni fått?

– Det är lite blandat men många undrar om man måste vara stark för att klara utbildningen. Svaret är att en normalstark person med lite träning klarar det bra.

Det är tryck på polisen för att attrahera fler till yrket, och många söker också polisutbildning men har inte rätt kvalifikationer.

– Många som söker är helt enkelt inte lämpade, säger Arne Bertilsson.

Den här veckan har polisen främst besökt mindre orter där det är svårt att rekrytera poliser som vill vara kvar och jobba när de är färdigutbildade.

– Nu åker vi runt dagtid då det är bra att träffa elever. Men vi träffar gärna äldre också.

Både Arne Bertilsson och hans kollegor tycker att de har världens bästa jobb, och flera av eleverna i Heby hade också siktet inställt på polisyrket.

– Jag är helt klar med inriktningen, samhällskunskap beteendevetenskap, och har sökt till Lundellska i Uppsala, säger Ellen Johansson och berättar att då kan hon läsa CSI-kursen där orsaker till kriminella beteenden och rättsmedicinska tekniker ingår.

Isabell Faraj är också intresserad av polisyrket och berättar att hon har sökt Naturvetenskapsprogrammet på Katedralskolan i Uppsala.

– Jag har sökt naturvetenskapsprogrammet på Westerlundska gymnasiet i Enköping, och kriminologi är absolut intressant, säger Junis Eriksson.

Hon passar också på att fråga om man verkligen kan få svar om en person bara genom ett hårstrå.

– Javisst, men det måste vara ett hårstrå där hårsäcken, roten, är kvar, då kan vi få fram ett kärn-DNA, säger Arne Bertilsson.

Att polisyrket intresserar är uppenbart och efter besöket i Heby fortsatte turnén till Västmanland och sen vidare till Gävleborg där Ljusdal är sista stoppet.

Totalt kommer 14 orter att få besök och på frågan vad som händer sen svarar Arne Bertilsson:

– Sen ska vi utvärdera det här och se om det eventuellt blir en fortsättning.