Rätten till vind i håret

Textstorlek:

Att sprida glädje där man trampar fram är ett av målen med Cykling utan ålder, ett hälsofrämjande koncept som är på frammarsch i Uppsala. Här får äldre och funktionshindrade personer chansen att uppleva vinden som susar i håret.

– Det är härligt att komma ut och åka, och speciellt en sådan här fin försommardag då man får njuta av alla vackra blommor. Så långt som vi cyklar skulle man ju inte kunna gå själv, säger Doris Wallén och ler nöjt.

Hon sitter bekvämt tillbakalutad i en av projektet Cykling utan ålders specialbyggda elcyklar som framtill är försedd med passa­gerarsäte för två. Vid sin sida har hon väninnan Birgitta Johansson och bakom styret sitter Jessica Eklund.

Jessica är värd på trygghets­boendet Örnen i centrala Uppsala, där de två damerna har sina boenden. Hon har gått en utbildning för att lära sig cykeln och kan nu titulera sig ”pilot”.

– Jag har varit ute några gånger och det är väldigt uppskattat, både bland de som åker och folk man möter. Många är nyfikna och kommer fram och frågar om cykeln. Det är fantastiskt roligt och socialt, säger Jessica, som för dagen trampar runt i stadsträd­gårdens blomsterprakt.

Cykeln har hon lånat av Röda Korset, som deltar i projektet och äger en elassisterad lådcykel. Anslutna är även fyra av kommunens äldreboenden; Linné och Bernadotte har varsin cykel medan Västergården och Karl-Johangården delar på en. Föreningen Cykling utan ålder har fyra cyklar, varav en med plats för en rullstol. Dessa är sponsrade av privata företag.

Rörelsen startade i Danmark 2012 och finns nu i drygt 30 länder runt om i världen. Verksamheten drog igång i Uppsala för precis två år sedan och drivs av volontärorganisationen Cykling utan ålder i samarbete med Uppsala kommun och Röda Korset.

En av initiativtagarna var Göran Albjär, som vid den tiden arbetade på Länsstyrelsen. I dag är han pensionär och vice ord­förande i organisationen.

– Vi jobbar hårt med att för­söka sprida konceptet till flera kommuner. Vi finns i dagsläget i 12–13 kommuner och några till är på väg in, bland annat Knivsta. Där är man igång med en insamling, säger Göran Albjär och passar på att puffa för ett evenemang.

– Komikern James McKie bjuder in till underhållning i Ängby park lördag 9 juni. Intäkterna kommer att gå oavkortat till projektet, så att man kan köpa en cykel till Estrids gård i Knivsta.

Vidare lånar ett äldreboende i Östhammars kommun en cykel från Uppsala några veckor i sommar för att prova på.

Vem som helst med tid och engagemang över kan anmäla sig som frivillig pilot. Som volontär väljer man själv hur ofta eller sällan man vill cykla.

– Vi har drygt 50 utbildade volontärer och ser gärna att det blir fler. Det senaste tillskottet var tio internationella studenter som ville göra en social insats. Nu träffas de och cyklar regelbundet med äldre på Karl-Johangården, berättar Göran Albjär.

En fantastisk verksamhet, summerar han.

– Med cykelns hjälp kan man komma på längre utflykter eller se platser man inte besökt på länge. Relationer skapas. Det ger guldkant på tillvaron.