Snart rullar hon ut med butiken

Jaana Kallio Hemlin framför bussen som renoveras till en rullande butik. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

Jaana Kallio Hemlin har alltid älskat 1950- och 60-talet. Något som resulterade i Essibella – en vintagebutik med rockabilly och glamourös pinup-stil. Snart rullar butiken ut på turné med modevisning och försäljning i buss.

– Tanken var att bussen skulle ha varit klar nu, men när vi rev ur inredningen upptäckte vi att balkarna måste bytas, säger Jaana Kallio Hemlin och fortsätter:

– Nu är det fixat, sen ska inredningen på plats och så lite målning. Inredningen har tiki-tema, en lite tropisk stil inom vintage och rockabilly.

Hon välkomnar in i den rymliga gårdsbyggnaden i Mälby, Altuna, där hon bor med man, fyra barn och hund.

– Det är makens föräldragård och vi flyttade hit för cirka fem år sen. Hans farföräldrar var mjölkbönder och de födde även upp prisbelönta ardennerhästar, säger Jaana och fortsätter:

– Nu odlar vi enbart spannmål och det blir mer på hobbynivå,

Jaana Kallio Hemlin öppnade först sin butik i en mindre lokal i Heby och flyttade sen till större ytor tvärs över gatan.

Men det var svårt att få ekonomi under vinterhalvåret och för cirka 1,5 år bestämde hon sig för att flytta hem butiken. Här finns plats för både kläder och kunder. Och marknadsföringen sker främst via facebook och kunder.

– Jag tar emot kunder efter tidsbokning och sen får de prova i lugn och ro. Det är ett bra koncept och lockar enbart de som är intresserade, säger Jaana

Snart kommer hon alltså att rulla ut på turné med hjälp av den gamla bussen som förvandlas till en mobil butik.

– Jag kommer främst att besöka olika bilträffar och event, bland annat Västerås Summermeet där jag haft modevisning tidigare, säger Jaana medan hon sminkar sig med van hand.

Det är ett speciellt smink med mycket pigment och rätt färg­skala för att få fram den rätta looken. Jaana är rutinerad och hon har även stylingkurser där vardagsjaget förvandlas till en glamorös pinuppa. Det kan vara inför speciella tillfällen som exempelvis möhippor eller temafester.

– Jag fixar hår och smink och jag säljer även accessoarer som hårblommor och smycken och ibland har jag fotosessioner. Nyligen var jag exempelvis till Uppsala och stylade en kvinna som skulle ha fest med 50-talstema.

Rockabillystilen har intresserat Jaana hela livet och hon berättar att som liten låtsades hon vara Marilyn Monroe.

– Och jag lyssnade alltid på mammas Elvis-skivor.

Som de flesta tonåringar försökte Jaana uttrycka sin identitet i klädstilen, och hon fastnade för punken.

– Jag har hört att många som har vintage- och rockabillystil idag, har ett förflutet inom punken, säger Jaana och fortsätter:

– Men första gången jag provade en rockabilly-klänning kände jag direkt att det var jag.

Jaana berättar att stilen hänger med även i vardagen, som exempelvis frisyren. Det funkar även i hennes jobb som slöjdlärare.

– Nu jobbar jag som lärare i textilslöjd i Tärnsjö och i Harbo. Det är jättekul och jag har även viss undervisning i musik och bild, säger Jaana Kallio Hemlin.

Inom kort hoppas hon kunna rulla ut med en buss där både familj och vintage-tema ryms.