Soligt långlopp genom uppländsk kulturbygd

Textstorlek:

Lite längre. Med de orden lanseras Aros marathon, loppet som går mellan Uppsala och Enköping den första helgen i maj. Sträckan är 50 kilometer, det vill säga lite längre än marathondistansen. Solsken och motvind präglade årets upplaga av tävlingen som genomfördes på lördagen.

Aros marathon finns i två distanser. Antingen kan deltagarna välja att springa hela vägen från Uppsala till Enköping alternativt halva sträckan på 25 kilometer. I det kortare fallet är starten förlagd till Örsundsbro.

Banan går till stor del på den gamla banvallen genom den uppländska kulturbygden. Järnvägen öppnades för trafik 1912 och lades ner 1979. I och med premiären av Aros marathon 2010 återinvigdes banan.

Det soldränkta torget i Örsundsbro fylldes av löpare och påhejare under lördagsförmiddagen. I vimlet fanns bland andra Agneta Dahm från Enköping, som stod på startlinjen i sällskap av ett 50-tal andra deltagare. Hon har varit med förr.

– Jag har sprungit två gånger tidigare, men då den längre sträckan. Det är ett trevligt lopp och bra långdistansträning inför Stockholm marathon, konstaterar hon.

Huvudansvarig för arrangemanget i år är Enköpingsbon Jonas Wängberg. För första gången sedan starten återfinns han inte i startfältet.

– Jag har en konfirmation att passa på eftermiddagen, säger han medan han delar ut nummerlappar och bockar av i anmälningslistan.

Själv föredrar han att springa extremt långa sträckor.

– Jag springer helst ultramarathon och helst banor över 200 kilometer. Det är en utmaning att se vad man är kapabel att klara av under lång och tuff påfrestning, menar Jonas Wängberg, som har genomfört mer än 50 ultralopp totalt, varav många utomlands.

Men i dag har han alltså lämnat joggingskorna hemma på hyllan för att koncentrera sig på rollen som organisatör. Till sin hjälp har han runt tjugo funktionärer, som ställer upp ideellt.

– Många av dem bor längs banvallen, där vätskekontrollerna är utplacerade.

Aros marathon är kostnadsfritt för deltagarna och bygger på frivilliga insatser.

– Det är grundtanken med arrangemanget, att alla som vill ska kunna springa. Som en motpol till alla dyra lopp som erbjuds, förklarar Jonas Wängberg.

Banan består av mestadels torrt och jämnt grusunderlag. Med inslag av några jobbiga partier.

– Vi har den så kallade ”dödsrakan”, som kommer efter Härkeberga. Det är en dryg kilometer som lutar skarpt uppåt i sand. Sen är det grusgropen vid regementet i Enköping, som kan kännas tuff.

Under eftermiddagen nådde löparna målgången på torget i Enköping. Överlägsen vinnare på 50 kilometer var Patrik Eklund, uppvuxen i Enköping och numera boende i Bromma. Tiden stannade på 3,34 timmar.

– Banan var lättsprungen, men motvinden och solen påverkade något, tycker Patrik Eklund, som tog hem segern för andra året i rad.

Tjugotre minuter senare sprang näste man, David Kierkegaard från Uppsala, över mållinjen. Han var nöjd med sin prestation.

– Det var inte superjobbigt, men lite för varmt, säger han, och torkar svetten från pannan.

Först i mål på 25 kilometer blev Håkan Ottosson, Fjärdhundra SK, på tiden 1,51.

För flera av de 110 deltagarna väntar nästa stora utmaning om några veckor. Närmare bestämt den 2 juni när den 40:e upplagan av Stockholm marathon avgörs.

Fakta

Aros marathon

Loppet startade 2010, inspirerat av amerikanska så kallade low key-lopp som uppstod som motreaktion mot dyra, kommersiella lopparrangemang

Är utifrån antalet deltagare ett av Sveriges största maratonlopp.

Bansträckningen, 50 km, är nästan identisk med banvallen för den nedlagda järnvägen mellan Uppsala och Enköping.

Källa: Wikipedia