Storpublik när vårystra kossor släppte loss i hagen

Textstorlek:

Att se spralliga kossors språngmarsch ut i hagen efter en lång vinter har blivit ett riktigt folknöje.Publiken vallfärdade till Svista gård, en mil norr om Uppsala, för att uppleva årets kosläpp på nära håll.

Vårens kosläpp har avlöst varandra runt om i Uppland de senaste helgerna och överallt har publiken strömmat till i massor. Så även när det var dags att släppa ut djuren på grönbete vid mjölkbonden Mats Erikssons gård i Svista utanför Uppsala.

Runt 5 000 personer, varav många barnfamiljer, trängdes på gårdsplanen i väntan på att lagårdsdörren skulle öppnas.

Både före och efter utspringet kunde gästerna fördriva tiden med att gå tipspromenad eller slå sig ner i solen och avnjuta bulle och ekologisk KRAV-godkänd mjölk som Arlabönder bjöd på.

På plats och hjälpte till under dagen var bland andra Rimbo

bonden Marianne Lindqvist, som assisterar på sammanlagt tre betessläpp den här våren.

– Jag var med på Jälla, Backa gård i Vallentuna och så den här. Vi delar ut fika och försöker svara på frågor om mjölkproduktion, säger Marianne Lindqvist och menar att några är nyfikna och vill veta mera.

Hemma på gården i Rimbo har hon en besättning på 30 kor och planerar ett mindre privat släpp de närmaste dagarna.

För några få i folkvimlet var själva kosläppet inte anledningen till deras besök. Ett gäng aktivister från nätverket Mjölksanningen kom istället för att protestera mot mjölkindustrin.

Marianne Lindqvist är stillsamt kritisk och hoppas att inte feststämningen kommer av sig.

– Vi tycker inte om det. Vi kan be dem snällt att lämna platsen, men annars är det inget vi kan göra. De har rätt att demonstrera så länge de inte stökar till, säger hon.

Vilt till gick det däremot i kohagen under förmiddagen. Här bjöds på en fartfylld föreställning där huvudrollsinnehavarna i ystra krumsprång och full galopp störtade ut i friheten.