Upptäck bygden med karta

Textstorlek:

Med en kartas hjälp kan man lära känna en ort och dess omgivning på ett trevligt sätt, och får motion på köpet. Det kan orienteringsklubben Rodhen skriva under på. Med evenemanget ”Hitta i…” vill de locka ut invånare i olika delar av kommunen. Från och med den 14 maj finns kartor tillgängliga i Alunda, Österbybruk och Öregrund.

”Hitta ut” är ett nationellt friskvårdsprojekt som syftar till att få deltagarna i rörelse och vistas mer i skog och mark. Det med hjälp av orientering under enkla och tillgängliga former.

OK Rodhens egna koncept, ”Hitta i…”, startade för tre år sedan och siktar mot samma mål.

– Det ska finnas möjlighet för den som vill kunna gå ut med karta. Vi vill locka ut människor att uppleva orten och naturen runt omkring, samtidigt som de får motion, förklarar Jessica Söllvander, som är suppleant i styrelsen, tränare och projektledare för evenemanget.

Under de två senaste åren har klubben haft kartor för Östhammar och Öregrund. Den här säsongen blir det flera platser.

– Eftersom vi har hela kommunen som upptagningsområde tyckte jag att vi skulle utöka, så i år kör vi i Öregrund, Alunda och Österbybruk, säger Jessica.

Hon visar en karta utmärkt med punkter som deltagaren ska leta upp i valfri ordning och takt. Vid varje kontroll finns en liten orienteringsskärm försedd med en bokstav. Den som lyckas hitta alla punkter kan delta i utlottningen av priser.

Kartorna kommer att finnas till försäljning från 14 maj och fram till 30 september på Ica-butikerna i Alunda och Österbybruk samt i infartsmacken till Öregrund.

I Alunda får man två kartor.

– Det är en enklare med kontroller i centrum och en lite svårare karta över byarna Sund och Sprötslinge. Den är mer utmanande med längre sträckor i skogen och genom obanad terräng, berättar Jessica.

I Österbybruk är punkterna utplacerade i de centrala delarna av orten medan de i Öregrund ligger i anslutning till stadskärnan.

Själv bor hon med man och barn i Väsby utanför Alunda. För familjen är orienteringen en livstil med träningar under veckorna och tävlingar så gott som varje helg, både i Sverige och utomlands. Maken Jonas har dessutom kartritning som fritidssyssla och tar fram många av klubbens kartor utifrån laserdata.

Vad är tjusningen med orientering enligt dig?

– Att komma ut på nya kartor, upptäcka nya platser, naturupp­levelsen och den sociala gemenskapen, tycker Jessica, som inledde sin orienteringskarriär i 12-årsåldern.

Den 23 maj infaller World orienteering day, världsorienteringsdagen, som instiftades 2016 av Internationella orienteringsförbundet, IOF.

Dagen till ära är Jessica inbjuden till Olandsskolan i Alunda för att handleda eleverna i orienteringskonsten.