Evenemang 1–7 juni

Textstorlek:

Uppsala

Ungdomskafé i Knutby församlingshem i kväll fredag kl. 19–23.

KnivstaSune sjunger Bellmans epistlar och sånger samt spelar luta i Tropiska växthuset i morgon lördag kl. 14–16.

Glenn Endys spelar upp till dans i Fyris park på lördag kl. 20–00.

Museinatten i Uppsala äger rum på lördag kl. 20–00. Häng med på visningar, vandringar, verkstäder, virtual reality med mera på många av stans museum.

Försommarkonsert i Skuttunge kyrka på söndag kl. 18. Skuttunge kyrkokör och barnkören Himlaskutt medverkar.

Försommarkonsert i Bälinge kyrka på söndag kl. 18. Börje och Bälinge kyrkokörer, Mia Mattsson Hamrin, flöjt, Ingvor Stagling, piano, med flera medverkar. Verk av bland andra Benny Andersson, Fauré och Bach framförs.

På Linnés Sävja, Gårdsoasen, visas konst och hantverk i Linnéhuset. Lördag, söndag och onsdag ställer Ingar Bruce ut trä och träd, naturmotiv i akvarell, akryl, textil samt hantverk. Här visas även verk av Danmarks hembygdsförenings konstgrupp. Öppet kl. 12-16.

Bevingad flora. Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull insektsvärld att växa fram, i Linnéträdgården.

På Upplandsmuseet visas bland annat Sim sala bim, en utställning om trollerikonsten samt 500 – 5mph, en fotoutställning som handlar om Saras Halléns två liv, det som hon levde innan olyckan och hur det blev efteråt.

Knivsta

I kväll fredag är det bingospel i Blå Wingen, Husby-Långhundra. Första utrop kl. 19. Gäster välkomna från kl. 17.

Träffpunkt med loppis på Röda Korsets mötesplats Kupan i morgon lördag kl. 11-15.

Boulespel på Apoteksplan måndag och onsdag kl. 10–12. Medtag fikakorg.

Körfestival och PRO-vetarnas distriktsfinal på Ängby park på måndag kl. 10-14. Servering.

Husabymarken, marknaden med medeltida prägel, äger rum vid kyrkan i Husby-Långhundra på nationaldagen kl. 9.30–16.30. Tornerspel, barnteater, djurgård, konsert och nationaldagsfirande på Tilasgårdens tun kl. 15.

Besök Galleri Väsby 33 i Lagga. Johan Thunberg, Angelica Wiik och Tord Lyseving är galleriets permanenta utställare. Öppet söndagar kl. 14-16.

Heby

Städning av Myrans badplats i Huddunge då medlemmar i Liss Fännsjöns sportfiskeklubb samlas på söndag kl. 10. Fiskeföreningen bjuder alla som hjälper till på korv och dricka.

Nationaldagsfirande i Morgongåva på onsdag kl. 11–14. Medborgarskapsceremoni med kommunfullmäktiges ordförande Annika Krispinsson (C). Fika med en sex meter lång tårta och Tensta spelmanslag underhåller.

Nationaldagsfirande och kulturdag vid Mårtsbogården, Östervåla, på onsdag kl. 12–16.30. Servering, trädgårdsmarknad, konstutställning och tavelmålning för barn och vuxna.

Musikstiftelsens konsert – körverket ”Förklädd Gud” av Stockholms Kammarkör ges i Västerlövsta kyrka på lördag kl. 15. Solister är hovsångarna Hillevi Martinpelto och Olle Persson med Frida Österberg som recitatör.

Musikgudstjänt med nattvard i Enåkers kyrka på söndag kl. 18. Urban Olsson sjunger sommarsånger med ackompanjemang av Margarita Långberg.

Sommaren blåses in från tornet i Östervåla kyrka på lördag kl. 18.

Musik i försommarkväll i Harbo kyrka på söndag kl. 18. Tommy Ekström, Sanna Ekström, Calle Jonsson och Linn Forevärn medverkar.

Enköping/Håbo

Kasern. Sommarbutik för hem och trädgård vid Kungs-Husby. Servering. Öppet lördag kl. 12–16.

Växtloppis vid uteplatsen vid Enköpings bibliotek på lördag kl. 12–15. Byt, sälj eller skänk växter.

Nationaldagsfirande på Stora torget och i Skolparken på onsdag kl. 8–15. Musik, ledningsregementet marscherar från Stora torget, nya svenska medborgare välkomnas med mera.

Nationaldagsfirande med tal av Iréne Flygare och utdelning av LRF Torstuna bygdestipendium vid Härledsgården onsdag kl. 9–12.

Nationaldagsfirande med marknad vid Frösthults bygdegård på onsdag kl. 11–16.

Försommarmarknad med försäljning av hantverk, samt loppis på Grillby torg på onsdag kl. 10–15.

Skohalvöns natur och kultur på cykel. Guidad cykeltur tillsammans med Håbos kommunarkitekt Klas Klasson på söndag kl. 10–14. Ta med cykel och fikakorg.

Tierp/Älvkarleby

Dansgudstjänst i Nathanaelgården på söndag kl. 16. Inger och Skogis står för dansmusiken.

Mässa i Taizéton i Skutskärs kyrka på söndag kl. 16.

Traditionellt nationaldagsfirande på Gammelgården i Älvkarleby på onsdag med start kl. 12. Tal, musik och utdelning av kommunens kulturpriser.

Konsert med Vendels kyrkokör, Raymond Björling och Sture Lindgren i Vendels kyrka på nationaldagen kl. 16.

Nationaldagsfirande i Mumblingården i Ullfors på onsdag kl. 18. Tal och framträdande av Tierps manskör och Tierps spelmanslag. Kaffeservering.

Östhammar

Modelljärnvägens hus i Söderby, Alunda, har slagit upp dörrarna för säsongen och håller till mitten av juni öppet på lördagar 11–16. Även kafé och trädgård.

Roslagens största drive-in-loppis, Bakluckan i Norrskedika, varje lördag kl. 10–14. Fynda allt mellan himmel och jord. Servering.

SM-kval i fotbollsgolf på Olandsbygdens GK i morgon lördag kl. 10–14. Tävlingen spelas på den nya Footgolfbana, som får sin officiella invigning under dagen.

På måndag kl. 17–19 är det vernissage på Frösåkers hembygdsförenings jubileumsutställning i SKB:s lokaler i Östhammar. Här visas Östhammars fotohistoria 1860 till 1960 samt intressanta föremål från föreningens samlingar.

Trädgårdslucka äger traditionsenligt rum på Sjötorget i Östhammar under nationaldagen kl. 10–14.

Nationaldagsfirande i Hökhuvud med samling vid veterinärstationen kl. 11.

Marsch till klockstapelbacken där tal hålls av Fredrik Engström. Medtag picknickkorg.

Nationaldagsfirande och växtbytardag i Ramhäll med start vid bygdegården kl.13. Även loppis och lotteri med växtanknytning.

Retrolätt. Nostalgifantasterna Karina Karlsson och Yvonne Wahlbeck visar en utställning med klädminnen i ett samlingsrum på Simbadets camping och bad fram till 17 juni.